ZiarulRing

22-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Război în Kosovo? Serbia aduce trupe din mai multe direcții la granița kosovară

Avatar

Publicat

pe

Tensiunile au continuat să crească în Kosovo sâmbătă, în contextul în care autorităţile kosovare au remarcat continuarea consolidării prezenţei militare a Serbiei la graniţa cu Kosovo cu deplasare din trei direcţii, informează dpa.

Avansul serveşte „unei posibile agresiuni militare împotriva Republicii Kosovo”, a declarat guvernul de la Priştina.

Unităţi ale Brigăzii a II-a a Armatei Sârbe s-au deplasat din direcţia Raska spre graniţa de nord a Kosovo, unităţi ale Brigăzii a III-a din regiunea Niş spre graniţa de nord-est şi unităţi ale Brigăzii a IV-a din regiunea Vranje spre graniţa de est, a scris guvernul kosovar.

Tensiuni în Kosovo

În declaraţie se adaugă că, vineri, Serbia a trimis militari şi poliţişti în 48 de baze operaţionale avansate de-a lungul graniţei cu Kosovo şi că a desfăşurat sisteme antiaeriene şi artilerie grea.

Kosovo, în coordonare cu partenerii internaţionali, este „mai hotărât ca niciodată să îşi protejeze integritatea teritorială”, se mai adaugă în declaraţia guvernului.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Ministerul german de Externe a făcut apel la dezescaladare, în contextul în care consolidarea armatei sârbe este perceput drept un semnal de alarmă în Europa şi în Statele Unite.”Este important ca Serbia să îşi reducă trupele de la graniţa cu Kosovo fără întârziere”, a scris ministerul pe X.”Împreună cu partenerii noştri, suntem în contact direct cu părţile implicate. Procesul politic trebuie să continue urgent”.

Advertisement

Vineri, Casa Albă a declarat că Serbia efectuează de-a lungul graniţei o desfăşurare militară de amploare şi fără precedent, care include artilerie, tancuri şi trupe.

Secretarul american de stat Antony Blinken i-a comunicat preşedintelui sârb Aleksandar Vucic îngrijorarea Washingtonului în cadrul unei conversaţii telefonice.

Preşedintele Vucic a spus, totuşi, că SUA răspândesc „neadevăruri” despre mişcările militare ale Serbiei.

Tensiuni tot mai mari au escaladat duminica trecută, când cel puţin 30 de paramilitari sârbi puternic înarmaţi s-au angajat în lupte cu poliţia kosovară din satul Banjska (Bajskë) din apropiere de Mitrovica, în nordul Kosovo. Trei atacatori sârbi şi un poliţist kosovar au fost ucişi în acest incident. Ca răspuns la evenimente, NATO a declarat că plănuieşte să consolideze forţa de menţinere a păcii KFOR pe care o conduce în Kosovo.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *