back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Rafila: Respingem testarea antidrog în masă a elevilor. Vor fi testați în centre specializate

Distribuiți

Specialiştii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în şcoli, soluţia avansată fiind realizarea acesteia într-un centru specializat, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup şi opinia specialiştilor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. (…) Au avut un punct de vedere medical şi aş vrea să-l respectăm. (…) Un lucru trebuie să fie foarte clar: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă este pozitivă. O să descriem şi parcursul, din punct de vedere medical, al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie de o asistenţă medicală de urgenţă dacă este vorba de faza acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei”, a explicat Rafila, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

El a punctat că acţiunile Ministerului Sănătăţii trebuie integrate cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are drept componentă extrem de importantă combaterea traficului de droguri, care afectează România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului, un tânăr care consumă droguri este depistat „în primul rând” de părinte, „pentru că el poate să observe modificările de comportament”. „Poate că reticenţa unora dintre părinţi să îşi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem de agregat şi suficient de extins la nivel naţional”, a adăugat Alexandru Rafila.

În opinia sa, trebuie găsită o soluţie pentru ca Agenţia Naţională Antidrog să aibă cel puţin în fiecare judeţ câte o filială, „câte un centru specializat nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili, fiind mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia la şcoală sau în familie legată de respingerea consumului de droguri”.

„Asistăm la o situaţie care durează de foarte mulţi ani şi acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcţiei unui sistem care să vină în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor. Eu prefer cea de-a doua variantă – a construcţiei unui sistem. Există şi acum posibilitatea testării la spitale unde există secţii de toxicologie, dar asta nu rezolvă problema. Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare – testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri, Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a evidenţiat Rafila.

Conform ministrului, există un raport preliminar referitor la fentanil după verificarea a 500 de farmacii, care va fi dat publicităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole