Vineri, Radio Moldova a celebrat 79 de ani de la fondare. În ultimii opt ani, a fost tribună comunistă, deşi pretinde a fi singurul post public de radio. Se revendică de la Radio Tiraspol, nu de la Radio Bucureşti, nici de la Radio Iaşi şi nici măcar de la Radio Chişinău. La 30 octombrie 1930, la Tiraspol a început să emită un post de radio al cărui scop principal îl constituia propaganda antiromânească spre Moldova dintre Prut şi Nistru.
Pentru a o contracara, a fost deschis postul de Radio Basarabia, care era „de două ori mai puternic decât cel din Bucureşti sau cel din Tiraspol”, scria „Gazeta Basarabiei” în iulie 1939. De la 1 octombrie 1939, Radio Basarabia avea zilnic câte două ore şi jumătate de muzică şi un jurnal în limbile română şi rusă. În iunie 1940, funcţionarii postului s-au refugiat fără a arunca în aer instalaţiile, aşa cum ar fi trebuit să o facă. Când, în 1941, ruşii s-au retras din Basarabia, pe cei rămaşi acolo nu i-au cruţat, cadavrele lor fiind găsite într-un puţ părăsit din curtea postului, iar clădirea, cu tot ce se afla în ea, a fost aruncată în aer de „glorioasa armată” bolşevică. Din 1941, Radio Iaşi a jucat, chiar şi după reocuparea din ’44 a provinciei, rolul pe care l-a avut în scurta-i viaţă Radio Basarabia.
După recenta schimbare a puterii, societatea civilă din R. Moldova aşteaptă transformări urgente în politica editorială a radioului şi a televiziunii publice.