ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Purtătorul de cuvânt al BOR: „Avem PREA PUŢINE biserici!”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, ne spune că nu avem suficiente lăcaşuri de cult

Avatar

Publicat

pe

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, ne spune că nu avem suficiente lăcaşuri de cult. Potrivit părintelui Stoica, cel mai bun exemplu în acest sens este Capitala, unde, în cele 300 de biserici, încap doar 5% din credincioşi.

Cererea pentru construirea de biserici vine din partea comunităţilor de credincioşi, afirmă părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). „Este nevoie de mai multe biserici. De ce? Pentru că în timpul regimului comunist nu s-au construit biserici, s-au demolat.

Foarte multe dintre acestea sunt mici pentru că sunt în stil maramureşean, din lemn. În România sunt aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe. Dar, în Bucureşti, capacitatea celor aproximativ 300 de biserici acoperă doar 5% din populaţia Capitalei. Dacă doar 5% încap în biserici, duminică de duminică merg la slujbă aproximativ 15% din bucureşteni. Aşa se explică de ce la foarte multe biserici credincioşii participă la Sfânta Liturghie în exteriorul bisericii, aşa cum se întâmplă la Catedrala Patriarhală. Sunt sute de credincioşi care duminica, vara, la temperaturi insuportabile, sau iarna, la ger de minus 10 grade Celsius, mame cu copii în cărucior stau în exteriorul bisericii pentru că aceasta este arhiplină. De regulă, probleme sunt în marile cartiere din Bucureşti, cum este Balta Albă, unde sunt puţine biserici. Eu locuiesc în acest cartier, sunt 20 de biserici la 300.000 de credincioşi”, ne-a declarat părintele Stoica.

Construirea bisericilor, pe banii credincioşilor

Purtătorul de cuvânt al BOR ne-a mai precizat că 80% din banii necesari construirii bisericilor vin de la credincioşi, nicidecum de la stat sau de la autorităţile locale. „Cele 2.000 de lăcaşuri de cult construite în România după 1990 – unele dintre ele nefinalizate – sunt făcute la dorinţa comunităţilor de credincioşi”, afirmă părintele Stoica. Referitor la solicitarea europarlamentarului Sebastian Bodu potrivit căreia Curtea de Conturi ar trebui să controleze modul în care BOR cheltuieşte fondurile publice, Constantin Stoica ne-a declarat că aceste verificări se fac dintotdeauna. „Se pune întrebarea de ce primesc unităţile bisericeşti bani de la stat? Sunt două motive: este o responsabilitate asumată de statul român, după secularizarea averilor bisericeşti din 1863 şi confiscarea a ceea ce a mai rămas din proprietăţile bisericeşti de către regimul comunist începând cu 1948, de a susţine în parte salarizarea clerului şi de a sprijini, tot parţial, lucrările de reparaţii, consolidare sau construirea de noi lăcaşuri de cult”, susţine părintele Stoica.

„Bisericile noastre sunt mici, pentru 200-300 de credincioşi maximum. Dar sunt şi biserici în care abia încap 80-100 de oameni.” – CONSTANTIN STOICA, purtătorul de cuvânt al BOR

36 de milioane de lei a primit BOR de la stat, în 2013, pentru biserici.

Advertisement

https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/218172/Purtatorul-de-cuvant-al-BOR-Avem-PREA-PUTINE-biserici-

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *