Cu inima grea şi copleşit de noianul de amintiri care îl leagă de Spitalul „Bagdasar-Arseni”, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea a luat o decizie radicală la începutul acestui an: pe 7 ianuarie s-a mutat la Spitalul Sanador. Renumitul neurochirurg a dezvăluit, pentru „ring”, motivele care l-au determinat să ia această hotărâre.
Spitalul „Bagdasar” a fost fondat în 1991. Atunci s-a angajat acolo şi neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, ca şef de lucrări. Între 1999 şi 2006, prof. dr. A. V. Ciurea a fost managerul acestei unităţi medicale. În 1999 a schimbat denumirea spitalului în „Bagdasar-Arseni”.
A pus bazele unui Centru de Excelenţă
„Mi-a fost foarte greu să părăsesc Spitalul «Bagdasar» pentru că mă leagă multe lucruri de el. Cât timp am fost acolo, am făcut tot posibilul să salvez vieţi şi să cresc calitatea serviciilor medicale. Cu ajutorul Ministerului Sănătăţii am dezvoltat acolo Centrul de Excelenţă în Neurochirurgie, deschis în 2005, care funcţionează şi este o unitate de top în sud-estul Europei”, spune prof. dr. A. V. Ciurea.
„Mi-au desfiinţat cabinetul de protocol fără să mă anunţe”
„M-am mutat la Sanador pentru că mi-am dorit mereu condiţii optime de securitate şi sterilitate pentru pacient şi pentru mine. Am vrut să am la dispoziţie toate elementele necesare unei operaţii, să nu trimit bolnavii să cumpere medicamente de la farmacie şi să-mi pot continua activitatea de cercetare. Am vrut să pot realiza maximumul în faţa unui caz dificil. Când am simţit că nu am mai avut toate aceste deziderate, am decis să plec într-un loc unde să le pot găsi. A culminat când mi-au desfiinţat cabinetul de protocol de la «Bagdasar» fără să mă anunţe. Era o necesitate, nu un moft. O serie de personalităţi au fost internate acolo. Am constatat că nu se poate ajunge la o colaborare şi, după ce am aşteptat, fără succes, vreme de două săptămâni, să fiu primit în audienţă la conducere, am decis să plec”, mărturiseşte prof. dr. A. V. Ciurea.
10 pacienţi, în medie, consultă profesorul Ciurea pe zi şi efectuează una sau două intervenţii chirurgicale la Sanador.
„Am avut o ofertă pentru o clinică din Iordania şi una pentru Sanador. Am ales să rămân în ţară.” Prof. dr. A. V. Ciurea
8 ani (două mandate) a fost prof. dr. A. V. Ciurea preşedintele Societăţii de Neurochirurgie din România şi face parte din boardul revistei internaţionale „World Neurosurgery”.
„Toate realizările mele profesionale sunt legate de Spitalul «Bagdasar-Arseni», unde am moştenit activitatea clinică- operatorie şi ştiinţifico-academică de la profesorii Constantin Arseni şi Alexandru Constantinovici.” Prof. dr. A. V. Ciurea
33 de cărţi a publicat prof. dr. A. V. Ciurea, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”.
21.884 de operaţii a realizat prof. dr. A. V. Ciurea până acum.
7 pacienţi se află pe lista de aşteptare la Sanador pentru a fi operaţi de profesorul Alexandru Vlad Ciurea.
6 ani a fost prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni”.