back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

Prioritate la analize medicale pentru femeile gravide, chiar dacă „nu mai sunt fonduri”

Distribuiți

Femeile gravide și cele care tocmai au născut ar putea avea acces rapid la analizele și investigațiile medicale gratuite la care au dreptul, chiar dacă „nu mai sunt fonduri” de la Casa de Asigurări de Sănătate, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere la Parlament.

Creșterea accesului la servicii de monitorizare a sarcinii va reduce mortalitatea maternă, care a înregistrat creșteri, în ultimii ani, în România. 

Proiectul legislativ de modificare a OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, pus recent pe masa senatorilor, este inițiat de deputații deputaţii Oana Ţoiu şi Adrian Wiener și susținut de alți 28 de parlamentari USR și vizează facilitarea accesului la monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei.

Mai exact, investigațiile paraclinice (analize de laborator și investigații imagistice) necesare monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei, care se fac în regim ambulatoriu, vor trebui făcute în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării acestora, fără să mai depindă de plafoanele impuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de fondurile care se epuizează din primele zile ale lunii.   

Practic, inițiatorii vor ca și gravidele să fie incluse pe lista celor care beneficiază de monitorizare cu finanțare distinctă, ca să nu mai fie nevoite să aștepte să „prindă” fonduri pentru analizele gratuite. 

„Patologia oncologică, neurologică, bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare, bolile cronice renale beneficiază de acest tip de monitorizare conform art.IX din OUG nr.44/2022. Astfel, pentru aceste tipuri de patologii există finanţare distinctă, acordată furnizorilor de servicii paraclinice prin acte adiţionale lunare. De asemenea, efectuarea investigaţiilor necesare acestor monitorizări se efectuează de către furnizori în maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora. Propunem ca şi monitorizarea sarcinii să beneficieze de aceste condiţii”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.  

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole