Caz șocant în Australia! Medicii au descoperit un vierme viu care se zbătea în creierul unei femei. Este pentru prima dată când au avut de-a face cu așa ceva.
Femeia, în vârstă de 54 de ani, se confrunta cu diverse probleme de sănătate din cauza „musafirului” nepoftit, printre care pierderi de memorie și depresie.
În acest sens, medicii au decis să-i facă un RMN, în momentul în care au constatat că în partea frontală a femeii exista o ”leziune atipică”. După investigații, s-a descoperit un vierme rotund de opt centimetri.
Viermele, numit Ophidascaris robertsi, în mod normal e un parazit al pitonilor sau cangurilor din Australia și a fost descoperit pentru prima dată într-o ființă umană.
Medicii au rămas șocați când au descoperit viermele în creierul femeii
Cel mai probabil, femeia s-a infectat după ce ce a mâncat plante comestibile care au fost contaminate cu larvele viermelui prezente în excrementele de șarpe, sunt de părere medicii. Parazitul a fost identificat cu ajutorul testelor ADN.
“Acesta este primul caz uman de Ophidascaris descris oriunde în lume. Din câte ştim, este, de asemenea, primul caz care implică creierul unei specii de mamifere, umane sau nu”, a subliniat medicul Sanjaya Senanayake, potrivit The Guardian.
Cadrele medicale au fost șocate de acest caz, însă i-au transmis toată aprecierea femeii, care a dat dovadă că este puternică.
“Nu este niciodată uşor sau dezirabil să fii prima persoană din lume care se îmbolnăveşte de ceva. Nu pot să exprim suficient de mult admiraţia noastră pentru această femeie, care a dat dovadă de răbdare şi curaj pe tot parcursul acestui proces”, a mai completat medicul.
În anul 2021, femeia a ajuns pentru prima dată la spital, după ce acuza dureri abdominale și diaree. Ulterior, au început să apară și alte simptome precum tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.
În anul 2022, simptomele s-au agravat și femeia a început să aibă pierderi de memorie și depresie, astfel că a fost transferată la spitalul din Canberra.
Femeia se află acum într-un proces de recuperare, după ce a fost operată, însă riscurile sunt la fel de mari, asta pentru că medicamentele ar distruge larvele, însă i-ar afecta serios organele.
“Din infecţiile emergente la nivel global, aproximativ 75% sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că a existat transmitere din lumea animală la lumea umană. Aceasta include coronavirusurile. Această infecţie cu Ophidascaris nu se transmite între oameni, aşa că în cazul acestui pacient nu vorbim de posibilitatea de a provoca o pandemie precum Covid-19 sau Ebola. Cu toate acestea, şarpele şi parazitul se găsesc şi în alte părţi ale lumii, aşa că este probabil ca şi alte cazuri să fie descoperite în anii următori în alte ţări“, au subliniat experții, potrivit sursei citate.