Accidentele sportive reprezintă orice evenimente neprevăzute care apar în timpul practicării activităților sportive sau a exercițiilor fizice și care determină leziuni sau daune fizice organismului. Accidentele sportive pot surveni în diverse contexte, de la sporturile de echipă sau sporturile individuale până la activități fizice recreative. Anumiți factori, precum condițiile meteorologice, pregătire fizică inadecvată sau echipamentul necorespunzător pot contribui la apariția acestor accidente. Gestionarea adecvată a accidentelor sportive presupune, înainte de toate, cunoașterea noțiunilor de acordare a primului ajutor.
Durerea de umăr asociată accidentărilor sportive: cum se manifestă și cât de gravă este
Durerea de umar poate avea numeroase cauze, accidentele sportive fiind una dintre cele mai comune. Durerea apărută în urma unei leziuni sportive este o consecință a inflamației și a deteriorării țesuturilor din zona afectată, cum ar fi mușchii, tendoanele sau ligamentele. În cazul în care este implicată regiunea umărului, mobilitatea articulației și implicit funcționalitatea umărului sunt afectate. Din acest motiv, persoanele care suferă o accidentare la nivelul umărului pot întâmpina dificultăți în mișcarea brațului, alături de alte simptome.
Severitatea durerii de umăr apărute în urma unui traumatism depinde de tipul și de gravitatea leziunii. În cazurile grave, traumatismele produse pot determina separarea temporară a oaselor care formează articulația umărului. În ceea ce privește modul de manifestare al unei leziuni care duce la dislocarea umărului, principalele simptome umar dislocat (instabil) includ, pe lângă dificultățile de mișcare a membrului afectat:
– durere de o intensitate ridicată;
– umflături și vânătăi în zona umărului afectat;
– schimbarea formei umărului sau înclinarea sa într-o direcție neobișnuită;
– senzație de slăbiciune sau instabilitate în umăr.
Ce presupune primul ajutor în cazul unor accidente sportive?
Gestionarea imediată a leziunilor apărute pe terenul de sport sau în urma practicării de exerciții fizice este importantă pentru a preveni agravarea acestora și pentru a nu compromite recuperarea ulterioară. În cazul accidentelor sportive la nivelul capului sau a coloanei, deoarece există riscuri majore pentru persoana accidentată, se impune apelarea de urgență a serviciului medical. Până la sosirea ajutorului medical, primul ajutor se limitează la menținerea stabilității capului și a coloanei vertebrale, fără a se realiza însă mișcări inadecvate ale acestora, care ar putea agrava leziunile și care pot afecta sistemul nervos central.
În cazul în care accidentul sportiv determină leziuni la nivelul membrelor, după verificarea în prealabil a împrejurimilor (pentru a elimina potențiale riscuri pentru victimă și pentru sine), se poate începe acordarea primului ajutor. În cazurile grave, dacă există scurgeri semnificative de sânge, dacă persoana accidentată prezintă probleme de concentrare sau este inconștiență, se impune apelarea serviciilor de urgență. De asemenea, constituie o urgență orice accidentare care determină dislocarea articulațiilor sau fracturi expuse.
Reguli de prim ajutor pentru leziunile apărute la nivelul membrelor:
– imobilizarea zonei afectate (dacă există suspiciune de fractură sau dislocare, se recomandă imobilizarea cu grijă a zonei afectate, pentru a se evita mișcarea sa ulterioară);
– aplicarea unui pachet de gheață sau a unui material rece (poate contribui la reducerea umflăturii și a durerii – gheața nu se va aplica direct pe piele, ci după ce este înfășurată într-un prosop sau într-o altă țesătură);
– compresia zonei afectate (presupune înfășurarea zonei afectate cu ajutorul unor bandaje elastice);
– elevația sau ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii (poate ajuta la reducerea umflăturii și la ameliorarea durerilor).