ZiarulRing

25-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România. Scuterul a fost lansat pe vremea lui Ceaușescu

Avatar

Publicat

pe

Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România. Scuterul a fost lansat pe vremea lui Ceaușescu și chiar a intrat în vizorul americanilor care au ajuns pe teritoriul țării noastre pentru a relata despre renumita invenție.

Primul prototip de scuter electric de pe pământ, realizat de un român. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu

Primul prototip de scuter electric de pe pământ a fost realizat de un român, la începutul anilor ’70. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu de un inginer care a lucrat timp de 2 ani la studii și teste. Și acum mai are în apartamentul său din Drumul Taberei piese din celebrul motor.

Bucureșteanul pe numele său Sigismund Sleiher a proiectat împreună cu o echipă de oameni o bicicletă electrică care a primit denumirea de ELMO (Electric Moped). Cu acest model a participat la numeroase concursuri de inventică.

Mijlocul de transport personal urban a fost prezentat în anul 1974, când a atras atenția unui jurnalist american. Raymond Baxter de la BBC a venit în România pentru a sta de vorbă cu autorul invenției revoluționare.

La momentul respectiv s-a vorbit despre niște caracteristici tehnice impresionante. Prima bicicletă electrică atingea viteza de 25 de km/h şi avea o putere similară unui scuter pe benzină de 50 de centimetri cubi.

În plus, avea o autonomie de condus de 3 ore. Mopedul ELMO era propulsat de un electromotor dezvoltat în România de aceeaşi echipă de ingineri. Din păcate, invenția nu a fost patentată în țara noastră.

Advertisement

Bicicleta electrică, brevetată de un francez

Prima bicicletă electrică a ajuns să fie brevetată de un francez. Statul român i-a oferit inginerului suma de 5.000 de lei și l-a lăsat să circule cu un prototip în ciuda faptului că modelul câștiga multe premii internaționale.

Mii de exemplare au ajuns să fie vândute în Europa, aspect de care s-a ocupat președintele comunist Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu a intuit potenţialul modelului ELMO, dovadă că în prezent importăm din China.

„În Franţa era unul care a făcut un brevet. Bodeaux. Şi m-am întâlnit cu el şi mi-a spus: «dom-ne eu l-am vândut americanilor cu un milion de dolari. Dar dumneata?» Ce să-i spui?

Că în România nu puteam să fac nimic. Totul era Stat. Ceauşescu! Ceauşescu a încasat pe motoare vândute… milioane de mărci, de ruble, cum erau atunci”, a declarat în urmă cu ceva vreme Sigismund Şlaiher pentru digi24.ro.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *