ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Premieră medicală în România! I-au reconstruit vaginul

O tânără în vârstă de 22 ani care s-a născut fără uter şi fără vagin a fost operată, ieri, de o echipă de medici condusă de prof. univ. dr. Petre Brătilă, la un spital privat din Capitală.

Avatar

Publicat

pe

O tânără în vârstă de 22 ani care s-a născut fără uter şi fără vagin a fost operată, ieri, de o echipă de medici condusă de prof. univ. dr. Petre Brătilă, la un spital privat din Capitală. Boala de care suferea pacienta este una extrem de rară, în lume fiind înregistrate mai puţin de 10 astfel de cazuri de reconstrucţie la paciente cu absenţa vaginului. Operaţia fost o premieră absolută în România.

După ce a ajuns la vârsta majoratului, Alina s-a hotărât să meargă la un control de specialitate pentru a afla de ce nu are încă menstruaţie. Timp de 4 ani s-a plimbat de la un medic la altul, însă nimeni nu a găsit o soluţie pentru boala ei extrem de rară, care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky- Kuster-Hauser. Deşi nu este o afecţiune care pune în pericol viaţa, sindromul afectează foarte tare calitatea vieţii.

“Am întâlnit medici care cunoşteau foarte puţine lucruri despre această boală şi medici care aveau o atitudine foarte rece faţă de suferinţa mea. Treceam de la un spital la altul, fusesem refuzată şi nu mai credeam că există vreo soluţie pentru cazul meu. Ştiam că nu sunt bolnavă, însă o viaţă fără boală nu înseamnă neapărat o viaţă normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povesteşte Alina.

Va avea o viaţă sexuală normală

A fost extrem de fericită când prof. univ. dr. Petre Brătilă i-a spus că, printr- o operaţie miniminvazivă, îi poate face reconstrucţie vaginală cu biogrefă, pentru a putea avea o viaţă sexuală normală.

Pentru formarea unui vagin nou, profesorul a folosit o tehnologie revoluţionară de reconstrucţie, fiind prima intervenţie de acest tip efectuată în România şi doar 10 astfel de cazuri în lume.

Procedura a fost efectuată miniminvaziv, pe cale combinată laparoscopică şi vaginală. “Pregătirile pentru operaţie au durat câteva luni, în care am achiziţionat grefele, am proiectat şi construit mulajul pentru grefă şi, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. (…) Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Există în acest moment un proiect în desfăşurare în acest sens”, a declarat specialistul.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *