back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, ianuarie 28, 2025

Povestea celei mai mari privatizari

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Privatizarea Petrom din 2004 ramane in continuare una dintre cele mai controversate decizii luate de statul roman desi la momentul vanzarii catre OMV firma avea pierderi de 240 de milioane de euro si peste 50.000 de angajati, iar anul trecut a avut un profit de peste 326 mil. euro cu jumatate din angajatii de acum cinci ani.

Vanzarea Petrom a fost o veste care a atras atentia celor mai mari giganti petrolieri ai lumii printre care s-au numarat ENI (Italia) sau Gazprom (Rusia). Pana la urma insa, singurii care au venit cu o oferta concreta au fost austriecii de la OMV. Privatizarea din 2004 a fost al doilea proces de vanzare a celei mai mari companii din Romania, dupa ce Petrom a fost inclusa in programul de privatizare a societatilor pe 1998. Atunci, fostul ministru al industriilor Radu Berceanu a anuntat intentia statului de a vinde 35% din companie catre investitori. In 1999, conjunctura internationala nu a fost insa printre cele mai favorabile, printre cei interesati de Petrom la vremea respectiva fiind compania ungara MOL, care derula un volum mai mic de afaceri decat Petrom, respectiv grupul italian Eni.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

Statul s-a aflat atunci in situatia in care singura oferta pentru preluarea Petrom a venit din partea unui consortiu din care faceau parte oamenii de afaceri romani Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si Gelu Tofan. Normal, procesul de privatizare a fost blocat, fiind reluat in 2004 cand OMV a reusit sa preia cea mai mare companie romaneasca.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole