Vremea se strică în orele următoare. Urmează ploi cu descărcări electrice şi furtuni puternice. De asemenea, în România va avea loc şi un fenomen extrem de rar denumit „ploaie însângerată”. Climatologul Roxana Bojariu a explicat vineri la Antena 3 CNN ce înseamnă acest fenomen.
Precipitațiile cu nuanțe roșiatice apar atunci când praful ajunge în atmosferă iar ulterior cade pe pământ odată cu precipitațiile, lăsând un reziduu noroios pe mașini, clădiri și alte suprafețe exterioare. În timp ce transportul prafului saharian în Europa nu este ceva neobișnuit, alinierea sistemelor meteorologice care declanșează ploaia noroioasă este un fenomen mai rar întâlnit.
Roxana Bojariu a spus că vineri, un transport de praf saharian va afecta România, în special acolo unde sunt anunțate precipitații.
„Există deja o informare meteorologică care spune că mai ales în partea de vest a țării, în Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, sunt posibile precipitații în cantități mari, în timp scurt scurte – aceste particule sunt depuse și vom observa acea culoare un pic roșiatică cu care ne-am mai întâlnit, pentru că transportul de praf saharian primăvara este destul de favorizat de condițiile de circulație generală”, a explicat Bojariu.
În ceea ce privește vremea în ziua de Paște, la munte, în vestul țării, sunt posibile ploi, dar temperaturile vor fi ridicate, a spus climatologul.
Meteorologii au emis o atenționare meteo de vreme instabilă, cu ploi, vânt și grindină, care va fi valabilă până sâmbătă dimineață. Un cod galben de vânt va fi în vigoare vineri în cea mai mare parte a Moldovei.
Posibilitatea de amestecare a precipitațiilor cu praful este de așteptat să apară pe parcursul acestei săptâni, chiar spre weekend, potrivit agențiilor de meteorologie din Europa. În Germania, valul de praf sahaian va reduce producția solară, scrie Bloomberg.
Potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus , agenția de monitorizare a atmosferei a Uniunii Europene, praful din Sahara și ploaia de noroi asociată pot agrava nivelurile de poluare a aerului și pot exacerba problemele respiratorii și cardiovasculare.
Concentrațiile de praf sunt prognozate să crească începând de joi, 17 aprilie, cele mai ridicate niveluri fiind așteptate în Italia, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, precum și în anumite părți din Slovacia, Ungaria și România.