back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, ianuarie 15, 2025

Planta foarte rară în toată Europa care a înflorit în pădurile din România. Ai trecut pe lângă ea fără să știi cât de importantă e

Distribuiți

Reclamă
325 Rotiri Gratuite Superbet

Planta foarte rară în toată Europa care se găsește acum în pădurile din România. Poate ai și trecut pe lângă ea fără să știi!

Planta foarte rară care a înflorit în pădurile din România

Planta Papucul Doameni este o orhidee specială și foarte rară. La noi în țară este ocrotită ca monument al naturii și mai există doar puține locuri în Europa unde se găsește.

Planta este protejată prin Decret Regal încă din anul 1938, orhideea fiind una extrem de frumoasă și de rară.

„Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus) este o orhidee sălbatică, protejată la nivel european, precum și în România începând cu anul 1938.

Aceasta floare deosebită are o înălțime de până la 80 de centimetri, frunze late, ovale și flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens, iar cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roșu închis sau brună”, se arată pe pagina de Facebook a Romsilva.

Planta, culeasă excesiv și în România

Planta a fost acum văzută în pădurile din România. Astfel, ea a fost fotografiată în Parcul Natural Apuseni, dar și în Botoșani, în Ocolul Silvic Flămânzi. Aceasta iubește umiditatea și terenurile calcaroase.

Din păcate, planta a fost culeasă excesiv pentru că oamenii nu-i cunosc importanța. Astfel că ea a ajuns să dispară din multe regiuni.

Legat de această floare unică este și o legendă legată de o femeie îndrăgostită care a fugit din calea ispitei prin pădure și a pierdut un papuc prin iarbă.

„Papucul doamnei a fost culeasă excesiv, așa că, din păcate, a dispărut din multe regiuni ale țării.

Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere la multe legende. Una din ele(se regăsește în folclorul mai multor popoare) asociază forma florii cu un papuc: al Zeiței Venus, al unei domnișoare, care, furate de dragoste, dar trezite la timp visul de iubire, au fugit din fața ispitei și și-au pierdut condurul în iarbă”, arată Romsilva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole