O plantă din România îți poate crea adevărate probleme de sănătate și poți ajunge la spital în urma afecțiunilor, precum: dureri de cap, dificultăți respiratorii, greață sau indigestie dacă o consumi. Crește pe lângă casele multora dintre noi și unii o confundăm cu alte plante, utile pentru organism.
Planta din România, care se culege în octombrie, extrem de toxică
Frunzele și ramurile plantei la care facem referire au miros plăcute, de țelină și pătrunjel, iar rizomul poate si asimilat cu napul sau păstârnacul. Drept urmare, așa unele persoane cad în capcană și pun în mod involuntar planta în preparatele lor.
Este vorba despre cucuta de apă, care crește în Asia, America de Nord și în Europa. De obicei, răsare acolo unde este umezeală, în mlaștini, vadurile râurilor sau prin preajma locuințelor noastre în părțile cu multă apă și răcoare, laolaltă cu restul plantelor.
Despre cucuta de apă, studii din întreaga lume au demonstrat că este cea mai otrăvitoare dintre toate umbeliferele. De la ea unii români recoltează rădăcina și rizomii, în intervalul septembrie-octombrie, pentru a face diferite homeopate.
Administrarea homeopatelor se va face sub atenția unui medic, căci altfel ne putem supune unor reacții adverse destul de periculoase. Renumitul herbolog Jean Valnet spune despre plantă că ajută la combaterea anumitor sindroame vasculare cerebrale sau a epilepsiei.
Totodată, cucuta de apă, potrivit aceluiași herbolog, contribuie la eliminarea durerilor de reumatism, a gutei sau ale celor de la nivelul pielii. Pe vremuri, planta era recomandată pentru uz extern, sub formă de tincturi sau de unguent.
Având în vedere că rădăcina și rizomii cucutei de apă sunt de folos pentru sănătate, culegeți planta cu mare atenție, fiindcă în stare proaspătă, neuscată, poate duce la paralizia centrilor nervoși. În rest, efectele sunt cele menționate anterior, benefice: antinevralgice, antispastice sau analgezice.
Alte plante periculoase pe lângă cucuta de apă
Pe lângă cucuta de apă, o altă plantă periculoasă este oleandrul. Mulți români îl păstrează în casă, ca plantă decorativă, iar în zonele mediteraniene, acolo unde își are, de fapt, originile, oleandrul se utilizează în amenajările peisagistice.
Și omagul este o altă plantă de care trebuie să stai cât mai departe. Pe cât de frumos arată, pe atât de nociv este. Dacă tinzi să o atingi prea mult sau să o miroși, omagul îți va cauza stări de tipul: amorțeală, aritmie cardiacă, tulburări de vedere sau în cel mai rău caz, decesul.