ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

„Perla” care a sucit capul celui mai bogat bărbat al secolului al XVIII-lea

Avatar

Publicat

pe

La mijlocul secolului al XVIII-lea, familia Șeremetiev era cea mai înstărită din Rusia, ba chiar din întreaga Europă. Stăpânea mai bine de două milioane de acri de pământ, pe toată întinderea imperiului, sute de sate și 210.000 de șerbi. Odrasla acestei nobile și simandicoase familii avea să se îndrăgostească însă iremediabil de „Perla” Praskovia, o făptură plăpândă, roabă, proprietate cu trup și suflet a Șeremetievilor.

Nikolai, nepotul feldmareșalului Șeremetiev și moștenitorul averii, crescuse într-un lux orbitor, beneficiar al privilegiilor acordate marilor familii ruse încă de pe vremea vechilor cneji ai Moscovei. Vorbea fluent franceza și germana, cânta la vioară și la clavicord și primise lecții de pictură, sculptură, arhitectură, scrimă și echitație. Pe când era încă un copil, împărăteasa Ecaterina îl alesese pe Nikolai ca tovarăș de joacă al fiului și urmașului ei, Marele Duce Pavel. La nouăsprezece ani după nașterea lui Nikolai Șeremetiev, pe unul dintre multele domenii, într-o familie de șerbi, venea pe lume o fată numită Praskovia. Tatăl ei era un fierar analfabet și băutor înrăit. Deseori violent, nu se dădea în lături să-și bată nevasta în fața copiilor. Două destine puse față-n față pentru a se diferenția, prin mari și mici diferențe, pentru totdeauna. Hazardul a făcut să se întâmple însă altfel.

Prima întâlnire

„La vârsta de opt ani, Praskovia a fost luată la palat. Nici ea, nici familia ei nu avuseseră un cuvânt de spus în legătură cu această decizie. Șerbii erau obligați să-și dea copiii oricând și în orice scop le-ar fi cerut-o stăpânii. Fetița a învățat să scrie și să citească. Pe când avea nouă ani, ea l-a întâlnit pentru prima oară pe Nikolai, care avea douăzeci și șase”, amintește istoricul american Robert K. Massie într-un studiu amplu care i-a adus celebritatea, „Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei” (ALL, 2018). Tânărul – apreciază în continuare specialistul care a deslușit tainele istoriei Europei la Oxford – era încă holtei și îi plăceau femeile, găsindu-le atrăgătoare (sau poate mai la îndemână și mai puțin pretențioase) pe cele aflate în proprietatea lui.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *