După ce mai mulți copii ajunşi în „grija” statului au fost bătuți, chinuiți sau chiar și-au pierdut viața după ce au fost dați în plasament, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse înăsprește condițiile de selectare, evaluare și atestare a asistenților maternali.
Astfel, persoanele ajunse la vârsta de pensionare, precum și cele care nu au absolvit învățământul gimnazial nu vor mai putea fi asistenți maternali, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, pus luni în dezbatere pe site-ul Ministerului Familiei. Actuala rețea de asistență maternală este îmbătrânită și cu un nivel scăzut de educație, spun reprezentanții instituției.
Obiectivul principal al proiectului de act normativ este asigurarea transparenței statutului și a „procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi, respectiv asistentul maternal”.
Actuala rețea națională de asistență maternală este un mix între rețele dezvoltate la începutul anilor 2000 și rețele consolidate după 2011, unele predominant urbane și altele rurale, se arată în nota de fundamentare. „Dincolo de aceste diferențe, rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație”, spun inițiatorii actului normativ, precizând că experiența de lucru cu copiii cu dizabilități și cu grupurile de frați este redusă și nici formarea de care beneficiază în prezent asistenții maternali nu este suficientă. Prin urmare, actualele condiții și procedurile de obținere a atestatului de asistentul maternal, adoptate în urmă cu mai bine de două decenii, necesitau o reevaluare, arată Ministerul Familiei.
Citește articolul integral aici.