ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Pensie alimentară, pe model francez: o instituție a statului, intermediar între părinții divorțați

Avatar

Publicat

pe

După ce, anul trecut, băteau din picior cerând desființarea Ministerului Familiei, parlamentarii USR vor acum să înființeze o nouă instituție în subordinea acestuia. Mai exact, noua instituție va fi responsabilă cu intermedierea pensiei alimentare pentru creșterea copilului între părinții divorțați, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pusă recent pe masa senatorilor, stabilește înființarea unui nou serviciu gratuit pentru părinții care își cresc copilul separați și noi reguli în ceea ce privește plata pensiei de întreținere. 

„De multe ori separarea unui cuplu se transformă într-un Război Rece în care copilul este inevitabil prins la mijloc. Celălalt părinte ori nu plătește deloc pensia alimentară pentru creșterea copilului, ori întârzie nepermis de mult cu banii în fiecare lună – asta mi-au semnalat mai mulți părinți divorțați care își cresc copiii singuri”, spune senatoarea Silvia Dinică, inițiatoarea proiectului de lege, care consideră că, prin instituirea unui nou sistem, aceste situații vor dispărea, iar obținerea pensiei alimentare „nu va mai fi o luptă crâncenă prin tribunale pentru părinții singuri”. 

În majoritatea cazurilor, „femeile sunt cele care rămân familia de bază a copiilor, chiar dacă practica europeană, și a României, spre exemplu, este de a oferi părinților custodie comună, deci aceleași drepturi și obligații în relația cu copilul”, precizează inițiatoarea propunerii.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *