ZiarulRing

21-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Pe gaz sau pe lemne și cărbuni: Cum alegem grătarul perfect?

Avatar

Publicat

pe

Fie că avem sau nu o curte la dispoziție, uneori ne dorim să găsim o soluție pentru a ne bucura de gustul unui grătar. Sigur că putem alege compromisul unui grătar în bucătărie, dar poate nu trebuie să le excludem pe celelalte. Așadar, dacă am vrea un grătar, ce ne-ar fi util?

Atunci când decidem că vrem să cumpărăm un grătar, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte, iar unul dintre acestea este reglementat prin lege. Mai exact, Legea picnicului, aprobată în 2012 spune așa: poate fi făcut picnic în anumite zone, dar nu în toate se poate aprinde focul. Sunt zone special amenajate pentru picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi și unde aprinderea focului este permisă. Dacă NU aveți în apropiere o astfel de zonă, singura soluție este să vă orientați spre cumpărarea un grătar cu suport, care permite să nu faceți foc pe pământ, protejând astfel natura.

Tipuri de grătar:

  • Grătar cu butelie (pe gaz): de obicei este ales pentru proprietățile care au curte și un spațiu suficient de mare pentru a-l adăpost la o distanță rezonabilă, astfel încât să nu pună în pericol restul proprietății. Atenție, însă: propanul este ideal pentru grătarele supuse temperaturilor scăzute (care rămân afară sau pentru a face un grătar iarna), dar sub nicio formă nu pot fi folosite în interior sau pe o terasă acoperită. Cele cu butan, însă, pot fi folosite și într-o încăpere amenajată cu acoperiș, dar doar pe timp de vară.
  • Grătar mixt, cu lemne și cărbuni: poate fi folosit și pe proprietate și la camping, dar trebuie luate în considerare dimensiunile. Pentru a fi transportat, este indicat să fie cât mai compact. Dacă, pe de altă parte, în folosim doar la casa de vacanță, atunci ne gândim de obicei la numărul de oameni pentru care gătim. Bine ar fi să facem un singur foc pentru toată masa. 
  • Grătarul pe cărbuni: este de obicei luat în deplasare, poate fi de dimensiuni mai mici și deja există aici o varietate de forme, de la cel rotund care seamănă cu un godin, până la cele pătrate sau dreptunghiulare. Există grătare care au și un mic rol de sobă: sunt din fontă, au picioare scurte și o bază amplă și rotundă care adăpostește cărbunii, iar deasupra vine grătarul. Din cauza formei compacte, nu prea poate fi folosit cu lemne, doar cu unele de foarte mici dimensiuni. Dar este ideal la cort, de exemplu.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *