Când unul dintre parteneri are o boală cronică, relaţia de cuplu se poate suda sau, din contră, se poate destrăma. Depresia este una dintre problemele care pot afecta serios viaţa unui cuplu. Platforma on-line www.depresiv.ro are scopul de a atrage atenţia asupra modului în care se manifestă depresia şi căile prin care poate fi tratată.
Dacă unul dintre parteneri este afectat de depresie, la un moment dat, ambii se vor simţi vinovaţi de situaţie. Unul se va întreba unde greşeşte, iar celălalt va regreta că îi face probleme partenerului. Dacă ambii vor depune eforturi şi vor şti să gestioneze problema, viaţa lor se va îmbunătăţi.
Sexualitatea va fi afectată
Şi viaţa sexuală are de suferit dacă unul dintre parteneri suferă de depresie. În creier va avea loc un dezechilibru chimic, iar impulsurile sexuale vor fi la un nivel ce nu va mai permite o viaţă sexuală normală. Tratamentele moderne nu afectează viaţa sexuală a pacientului, iar dacă partenerul de cuplu va înţelege că problema este boala, nu relaţia, lucrurile se pot remedia.
Cum îţi susţii partenerul
Când observi la partenerul tău stări de tristeţe, negativism şi vinovăţie trebuie să te concentrezi pentru a-l ajuta. Trebuie să-l îndemni să meargă la medic şi să-i recomanzi să ţină un jurnal cu simptomele depresiei şi îmbunătăţirile pe care le simte. De asemenea, învaţă să-ţi asculţi partenerul când îţi povesteşte temerile, arată-i că îl înţelegi şi încurajează-l, pentru că are nevoie. De asemenea, puteţi ieşi împreună la plimbare, la film, la restaurant şi puteţi participa la şedinţe de terapie în cuplu.
Ce să faci pentru a-ţi păstra moralul
Pentru a evita ca starea de spirit a partenerului de viaţă să-ţi afecteze moralul şi, practic, depresia să devină contagioasă, trebuie să stabileşti limite. Trebuie să fii conştient că negativismul partenerului depresiv nu reflectă realitatea şi să nu te izolezi alături de el. Terapiile de cuplu eficiente includ aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Astfel, veţi învăţa să comunicaţi eficient, să împărţiţi energiile pozitive, să zâmbiţi, să vă îmbrăţişaţi etc.
116.123, numărul care te poate salva
Platforma on-line www.depresiv.ro constituie un sprijin pentru cei care suferă de depresie. Aici, ei pot găsi informaţii despre boală, sfaturi cu privire la tratamentele eficiente, dar şi explicarea cauzelor ce stau la baza apariţiei acesteia, toate oferite de specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. De asemenea, dacă dumneavoastră sau cineva apropiat experimentează o astfel de problemă, puteţi suna la TelVerde criza emoţională: 116.123 sau TelVerde Antisuicid: 0800.801.200.
40 la sută din adulţii care trăiesc lângă o persoană depresivă ajung, potrivit unor studii, să sufere ei înşişi de depresie.
https://www.ziarulring.ro:80/stiri/sanatate/252447/Partenerul-aliat-impotriva-depresiei