Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, miercuri, că înalţii demnitari – parlamentarii, miniştrii şi secretarii de stat – au fost eliminaţi de la creşterea salariilor cu 5%, menţionând că această majorare a fost, însă, acordată primarilor, aleşilor locali, care „sunt asimilaţi oarecum Corpului funcţionarului public din România”.
„S-au eliminat toţi cei care deţin înalte funcţii publice, din zona vizibilă care, probabil, a generat şi indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnă parlamentari, miniştri, secretari de stat sunt eliminaţi din această creştere (a salariilor de 5% – n.r.)”, a precizat Stroe.
El a spus, referitor la faptul că nu sunt eliminaţi de la această creştere şi primarii, că aceştia sunt asimilaţi Corpului funcţionarului public.
„Aceştia sunt asimilaţi oarecum Corpului funcţionarului public din România şi, în mod evident, că există o aşteptare cel puţin în raport cu creşterea veniturilor. În zona de sus, în zona superioară a demnităţilor publice, salariile sunt îngheţate”, a explicat Stroe.
Salariile primarilor
El a respins ideea că majorarea salariilor primarilor va fi făcută având în vedere anul electoral.
„Influenţa sau interesul politic n-are legătură cu sistemul de salarizare din administraţia publică. Nicidecum”, a spus Stroe.
Legat de faptul că ar fi primari nemulţumiţi de salariile pe care le au, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a spus că a auzit că unii primari au salarii „cât o învăţătoare”.
„Cred că aţi putea să întrebaţi şi să faceţi comparaţie şi la nivelul primarilor. Fără a fi eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer. (…) Mai mic decât o învăţătoare, am spus. Adică sunt administraţii publice care derulează în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. Am spus generic că am auzit”, a explicat Veştea.