back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
luni, aprilie 21, 2025

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. Anunțul oficial al Vaticanului

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Papa Francisc a murit luni dimineață, în a doua zi de Paște, a anunțat Vaticanul. Primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii.

„Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”, a mai spus cardinalul.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano
Cardinalul Farrell a adăugat: „Cu imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Treimic.”

Când va fi înmormântat Papa Francisc

Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunţat Vaticanul.

Papa va fi înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore, din Roma, fiind pentru prima dată în ultimul secol când un Suveran Pontif este înhumat în afara Vaticanului. Decizia a fost luată de însuşi Papa Bergoglio în urmă cu mai bine de un an, pentru a-și arăta devotamentul său imens pentru Fecioara Maria şi ataşamentul special pentru această biserică din Capitala Italiei.

O slujbă de rugăciune pentru Papa Francisc va avea loc miercuri dimineaţă la Biserica Sfântului Mormânt, construită conform tradiţiei creştine chiar pe locul unde Iisus a fost răstignit şi îngropat, a anunţat Patriarhia Latină din Ierusalim.

„Liturghie la Biserica Sfântului Mormânt, miercuri (…) la 09:30/10:00, prezidată de Preafericirea Sa Cardinalul Pizzaballa şi de membrii Adunării Ordinarilor Catolici” din Ţara Sfântă, a precizat patriarhia într-un mesaj pe un grup WhatsApp.

Ultima apariție publică a Papei Francisc

Anul acesta Papa Francisc nu a oficiat slujba de Paște. Moartea Papei survine la mai puțin de 24 de ore după ce a apărut în Piața Sfântul Petru din Vatican, cu ocazia Paștelui.

A fost adus într-un scaun cu rotile și a salutat mulțimea de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, în aplauzele celor prezenți, spunând: „Iubiți frați și surori, Paște fericit.”

 

Discursul și binecuvântarea tradițională de Paște au fost citite de un asistent, în timp ce Papa stătea așezat și privea.

După binecuvântare, a fost plimbat cu mașina prin piață. Pe măsură ce trecea prin mulțime, procesiunea sa s-a oprit de mai multe ori pentru ca bebeluși să fie aduși la el pentru a-i binecuvânta.

Cine a fost Papa Francisc

Papa Francisc a fost liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici. S-a născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina. El este cel care rămâne în amintirea oamenilor pentru că a inaugurat o nouă eră de conducere în Biserica Romano-Catolică, atunci când a fost ales papă în 2013.

Fiind primul papă din emisfera vestică, primul din America de Sud și primul din ordinul iezuiților, Francisc a adus multe reforme bisericii.

Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si’ („Lăudat să fii”; 2015), care a abordat criza climatică și a susținut administrarea mediului; eforturile sale de a promova unitatea între catolici, necatolici și necreștini; și scuzele sale istorice față de supraviețuitorii abuzurilor sexuale ale clerului.

Bergoglio a fost fiul unor imigranți italieni în Argentina. După ce a studiat în liceu pentru a deveni tehnician chimist, a lucrat pentru scurt timp în industria de procesare a alimentelor, dar s-a simțit chemat de biserică. Când avea aproximativ 21 de ani a suferit o criză severă de pneumonie care a dus la îndepărtarea unei părți din plămânul drept. A intrat în noviciatul iezuit în 1958 și apoi s-a îndreptat spre mediul academic, studiind științe umaniste în Santiago, Chile. A obținut o licență în filosofie în provincia Buenos Aires. După absolvire a predat literatură și psihologie în liceu, obținând și o diplomă în teologie.

A fost hirotonit preot în 1969, a depus voturile finale în ordinul iezuit în 1973 și, ulterior, a fost superior (șef) al provinciei iezuite din Argentina (1973-79).

Mandatul lui Bergoglio ca șef al iezuiților din țară a coincis cu lovitura de stat militară din Argentina (1976) condusă de generalul locotenent Jorge Rafael Videla. În timpul războiului murdar care a urmat (1976-1983), o campanie a dictaturii militare a țării împotriva stângii și a altor persoane considerate subversive, între 10 000 și 30 000 de persoane au fost „dispărute” (răpite, torturate și de obicei ucise) de către armată și poliție. Bergoglio a susținut ulterior că a ascuns mai multe persoane de autorități, ajutându-i chiar pe unii dintre aceștia să fugă din țară. În 1976, doi preoți iezuiți care lucrau în cartierele sărace au dispărut; aceștia au fost găsiți în viață, dar drogați, pe un câmp, cinci luni mai târziu. La câțiva ani după Războiul murdar, rolul lui Bergoglio în răpirea și eliberarea preoților a generat controverse. Unii critici i-au reproșat lui Bergoglio că nu i-a protejat pe preoți și chiar l-au acuzat că i-a predat regimului. Alții au acceptat afirmația lui Bergoglio că a intervenit pe ascuns pe lângă regim pentru a asigura eliberarea lor în cele din urmă. Un proces împotriva lui Bergoglio, care îl acuza de complicitate la dispariția preoților, a fost în cele din urmă respins.

În anii 1980, Bergoglio a fost profesor și rector de seminar și a urmat studii superioare de teologie în Germania. În 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. A fost numit arhiepiscop de Buenos Aires (funcție pe care a deținut-o până la alegerea sa la papalitate) în 1998 și a fost consacrat cardinal în 2001.

Probleme de sănătate

Papa Francisc a fost afectat în ultima perioadă de o dublă pneumonie, afecțiune care a necesitat o internare prelungită, de peste o lună, la spitalul Gemelli din Roma.

Aceasta a fost cea de-a patra spitalizare de durată în decurs de patru ani. Suveranul Pontif a fost internat pentru prima dată în 2021, când a suferit o intervenție chirurgicală la nivel intestinal. În 2023, a fost spitalizat de două ori: mai întâi din cauza unei forme severe de pneumonie, iar ulterior pentru o nouă intervenție chirurgicală abdominală. Deși avea probleme de sănătate, Papa Francisc nu a luat în calcul atunci să se retragă de la Vatican.

În ultima perioadă, starea de sănătate a Papei s-a deteriorat vizibil. Durerile acute de genunchi l-au constrâns să folosească un scaun rulant pentru deplasările publice, iar numeroase audiențe, rugăciuni și ceremonii religioase au fost anulate din cauza problemelor medicale recurente.

Ultima apariție publică a Papei Francisc a avut loc în duminica Paștelui, atunci când, pentru scurt timp, suveranul a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru și a oferit binecuvântarea tradițională cu ocazia sărbătorii Paștelui.

În pofida problemelor de sănătate, Papa Francisc a continuat să călătorească intens. În septembrie 2023, a efectuat o vizită de 12 zile în Asia și Pacific, urmată de o deplasare oficială în Luxemburg și Belgia în aceeași lună.

Umilul cardinal

Deși Bergoglio a fost numit arhiepiscop de Buenos Aires în 1998 și consacrat cardinal în 2001, el și-a păstrat reputația de umilință.

În timpul crizei economice din Argentina de la sfârșitul anilor 1990, care a culminat în 2002 cu devalorizarea rapidă a monedei țării, Bergoglio și-a dobândit o reputație publică de umilință, locuind într-un apartament simplu din centrul orașului, mai degrabă decât în reședința arhiepiscopală, și călătorind cu mijloacele de transport în comun sau pe jos, mai degrabă decât într-o limuzină cu șofer. A devenit un susținător declarat al săracilor și un politician abil, promovând cu abilitate poziția bisericii cu privire la problemele sociale în cadrul întâlnirilor cu oficialii guvernamentali.

Totuși, conservatorismul său teologic l-a pus în contradicție cu administrațiile de centru-stânga ale președintelui Néstor Kirchner (2003-2007) și ale soției și succesoarei acestuia, Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015). Bergoglio a fost un critic deosebit de vocal al inițiativelor sociale ale lui Fernández, inclusiv legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Primul „Papă Francisc”

În februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, invocând vârsta înaintată și probleme de sănătate. Un conclav a fost convocat la începutul lunii martie, alimentând speranțele că înlocuitorul lui Benedict ar putea fi ales și instalat înainte de iminenta sărbătoare de Paște.

Bergoglio a fost ales la al cincilea tur de scrutin și a ales numele Francisc, în onoarea Sfântului Francisc de Assisi (1181/82-1226), care a trăit o viață de slujire umilă a săracilor, și amintind, de asemenea, de Sfântul Francisc Xavier (1506-52), membru fondator al iezuiților.

Deși a fost primul Papă Francisc și a fost denumit pe scară largă „Francisc I”, el a refuzat să folosească numeralul roman I pentru a indica faptul că a fost primul care și-a folosit numele papal. În mod tradițional, numeralul I nu este adăugat la numele unui papă decât după ce a fost ales un al doilea papă cu același nume. Ioan Paul I [1978] a fost primul papă care a folosit numeralul în timpul domniei sale.

Pronunțări privind etica sexuală

În iunie 2013, Francisc a emis prima enciclică a papalității sale, Lumen fidei („Lumina credinței”). Aceasta a completat o trilogie de enciclice papale începută de Benedict al XVI-lea privind virtuțile teologice ale credinței, speranței și iubirii, după Deus caritas est („Dumnezeu este iubire”; 2005) și Spe salvi („Salvat de speranță”; 2007).

Cu toate acestea, Francisc a devenit curând cunoscut pentru declarațiile sale care transmiteau o deschidere către perspective diferite asupra doctrinei catolice, în special în ceea ce privește problemele sociale și etica sexuală. Astfel de declarații au fost ulterior fie atenuate de Vatican, fie aparent contrazise de Francisc însuși. De exemplu, Francisc i-a surprins atât pe liberali, cât și pe tradiționaliști atunci când, într-un interviu acordat în septembrie 2013 unei reviste italiene de iezuiți, a criticat biserica pentru că a fost „obsedată” de probleme precum homosexualitatea, avortul și controlul nașterilor. Această remarcă a încurajat speculațiile, atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii, potrivit cărora ar urma o schimbare majoră în învățătura și practica catolică cu privire la chestiuni precum căsătoria între persoane de același sex și contracepția. Cu toate acestea, în anul următor, Francisc s-a pronunțat împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și a apărat familia „tradițională”.

Mai mult, el a afirmat opoziția categorică a bisericii față de avort. Deși Francisc a vorbit cu simpatie despre drepturile femeilor și a recunoscut rolul istoric al femeilor în biserică, el nu a aprobat hirotonirea femeilor ca preoți.

Efectele persistente ale scandalului abuzurilor sexuale din biserică au constituit o altă provocare cu care se confruntă papalitatea lui Francisc. În timpul unei vizite a episcopilor olandezi în decembrie 2013, Francisc s-a rugat pentru victimele abuzurilor sexuale și i-a îndemnat pe episcopi să le ajute pe acestea și familiile lor. În ianuarie 2014, Comisia Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile copilului a recomandat Vaticanului să adopte proceduri pentru raportarea obligatorie a persoanelor suspectate de abuz asupra copiilor către autoritățile de aplicare a legii, dar a fost respinsă mai târziu în același an din motive jurisdicționale. Criticii au observat că Vaticanul a întârziat să pedepsească și să destituie preoții care erau pedofili cunoscuți.

Vizita Papei Francisc în România

Papa Francisc a fost în România în anul 2019, într-o călătorie istorică de 3 zile. Suveranul Pontif a vizitat România între 31 mai și 2 iunie, într-un pelerinaj desfășurat sub motto-ul „Să mergem împreună”. A fost a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea în 1999.

 

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano
Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole