ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Pandemia și războiul au dus la scăderea DIVORȚURILOR în România. Când s-a divorțat cel mai mult în țara noastră

Pandemia, războiul din Ucraina și toate crizele din ultimii ani au dus la scăderea numărului de divorțuri din țara noastră

Avatar

Publicat

pe

Pandemia, războiul din Ucraina și toate crizele din ultimii ani au dus la scăderea numărului de divorțuri din țara noastră, după cum arată o analiză realizată de Ziarul Ring, pe baza datelor de la Oficiul Căsătoriilor.

De la Revoluție și până în 2022 (acestea sunt cele mai recente date compilate), numărul de divorțuri s-a menținut oarecum constant, în jurul cifrelor de 30.000 pe an.

În acest interval (1990 – 2022), cele mai multe divorțuri au avut loc în anul 1998 (39.985) și 1994 (39.663).

Divorțurile în România

Iată câțiva factori care influențează rata divorțurilor. Rata divorțurilor este generată de o serie de factori socio-economici, culturali și legali. Starea economică a unei țări poate influența rata divorțurilor. Perioadele de instabilitate economică, șomajul și presiunea financiară pot duce la conflicte în familie și pot crește șansele de divorț.

De asemenea, schimbările în valori și norme culturale pot juca un rol important în rata divorțurilor. În România, valorile și atitudinile legate de căsătorie și divorț s-au schimbat în ultimele decenii, cu o tendință către o mai mare acceptare a divorțului ca o soluție la problemele conjugale. Un alt aspect important este accesibilitatea la divorț.

O legislație care facilitează divorțurile sau o procedură mai rapidă poate duce la o creștere a divorțurilor. Nu în ultimul rând, persoanele cu niveluri mai mari de educație pot avea o conștientizare mai mare asupra drepturilor lor și pot avea o mai mare inclinație de a divorța în cazul unor probleme în căsătorie.

Advertisement

Un alt factor, despre care vom discuta într-o analiză ulterioarp este varsta la căsătorie. Când oamenii se căsătoresc la vârste mai fragede, există uneori o probabilitate mai mare de divorț, deoarece cuplurile tinere pot avea dificultăți în gestionarea problemelor matrimoniale.

Evoluție

După cum spuneam, tulburările din ultimii ani au dus la o scădere a numărului de divorțuri. Anul 2020 a consemnat cea mai redusă rata a divorțurilor din istoria postdecembristă a României: 22.785. Raportat la maximul din 1998, ar veni o scădere cu peste 40%.


Dar iată cum a evoluat RATA DIVORȚURILOR ÎN ROMÂNIA în intervalul 1990 – 2022:

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *