Încă o zi încărcată de tensiune, dar şi de lovituri de teatru în procesul Cioacă-Elodia desfăşurat ieri, timp de aproape 10 ore, la Curtea de Apel Piteşti. După câte veţi vedea, surpriza a fost adusă ieri în proces tot de avocata Maria Vasii. Ar putea această ”surpriză” să răstoarne soarta procesului?
Dacă primele ”reprize” care au constat în audierea a doi experţi-şefi de la Institutul de Criminalistică şi INML au fost uşor prea tehnice, deşi foarte importante pentru cauză, partea finală a termenului de ieri a adus surpriza care ar putea răsturna soarta procesului. Pur şi simplu, avocata Maria Vasii, care-l apără pe Cristian Cioacă, a cerut o listă cu martori şi probe redactată în nu mai puţin decât… 17 puncte.
Ce au spus experţii despre ADN-ul Elodiei Primul martor audiat ieri a fost comisarul expert criminalist Potorac care, printre altele, a spus că ridicarea probelor s-a făcut cu echipament corespunzător, care nu permite contaminarea, iar în momentul efectuării analizelor genetice s-a constatat că niciuna dintre probe nu a fost contaminată în timpul cercetării la faţa locului. În plus, el a exclus şi posibilitarea unei contaminări ulterioare, ca urmare a sigilării incomplete sau depozitării necorespunzătoare.
„Pentru conservarea probelor biologice din acest caz nu era nevoie de condiţii speciale de păstrare, fiind suficiente condiţiile existente într-o încăpere obişnuită”, a precizat expertul. El a mai precizat că a participat personal la ridicarea de probe din apartamentul familiei Cioacă în anul 2012, când au fost descoperite pe pereţi, dar şi în alte locuri mai multe urme de sânge uman provenit, conform analizelor, de la Elodia Ghinescu.
„Având în vedere porozitatea vopselurilor folosite pentru pereţi, sângele se absoarbe în structura respectivă, unde va rămâne suficient timp pentru a putea fi utilizat ulterior la stabilirea profilului genetic. (…) Dacă urma nu este spălată şi se depune un alt strat de vopsea, se acoperă, ca într-un sandviş, şi se conservă. În ambele situaţii, urmele pot rezista zeci de ani”, a declarat expertul.
Interesant este că al doilea expert audiat, respectiv doamna dr. Ligia Barberii, spre deosebire de criminalistul Potorac, a spus că ADN-ul Elodiei putea fi identificat nu numai din bulbul unui fir de păr, ci şi dintr-un fir de păr… fără bulb. Interesat, nu?!…
”Singura certitudine este că nu există nicio certitudine”
Imediat după proces, avocata Maria Vasii, care-l apără pe Cristian Cioacă, ne-a declarat (în legătură cu audierea experţilor) următoarele: ”După audierea celor doi experţi, în loc să avem lămuriri, avem din ce în ce mai multe dubii. Mă sperie să văd că se încearcă ascunderea situaţiei reale în spatele unor aşa-zise opinii expertale, care, de fapt, nu spun nimic. Să nu uităm că vorbim de interpretarea urmelor biologice ridicate din spaţiul conjugal!… Or, în aceste condiţii, într-un dosar de omor, acestea nu sunt probe relevante. E normal ca în spaţiu conjugal să avem milioane de urme biologice în care să avem încorporat ADN-ul nostru. Pentru a discuta de adevărate dovezi pentru o cauză de omor, trebuia să avem lămuriri cu privire la împrejurarea dacă în acel spaţiu s-a pierdut o cantitate însemnată de sânge care să ne conducă la gândul că acolo s-a cauzat un omor, respectiv dacă leziunile despre care se vorbeşte în rechizitoriu duceau la pierderea unei cantităţi însemnate de sânge. Despre asemenea împrejurări nu am aflat nimic şi nu se vorbeşte!…Încă nu avem o dovadă medico-legală cu privire la cauza şi împrejurările morţii pretinsei victime. Încă nu avem o dovadă medico-legală cu privire la cantitatea de sânge, zona anatomică, nu avem răspunsuri certe la nicio împrejurare, răspunsuri care să conducă instanţa la concluzii certe. Singura certitudine este că nu există nicio certitudine. Singura concluzie certă este că nu există nicio dovadă că soţia clientului meu este moartă . Singura certitudine este că nu este nicio probă legală împotriva clientului meu. Restul sunt doar dubii, speculaţii. Apreciez că nu se va putea pronunţa o soluţie de condamnare cât timp aceste dubii devin tot mai numeroase”.
„Adresa depusă din partea Interpolului nu are nicio relevanţă”
Ca în orice proces care se respectă, suspansul, în cauza ”Cioacă-Elodia”, a venit abia la final, când, timp de peste o oră, instanţa a deliberat şi a ţinut asistenţa cu sufletul la gură. Şi asta pentru că avocata Vasii a cerut nu numai un supliment de expertiză care s-a aprobat, ci şi audierea unor martori şi aducerea în instanţă a unor probe care, fie în mod misterios/inexplicabil nu au fost puse la dosar, fie, pur şi simplu, nu fost avute în vedere. O listă de supliment probatoriu cu… 17 puncte pe care le puteţi afla pe ziarulring.ro.
Mai concret, au fost cerute, între altele, întregul dosar de casă de la Parchet, toate ordonanţele de delegare pentru poliţişti şi criminalişti, pentru a se vedea dacă unii aveau dublă calitate în doar, ceea ce legea nu permite, s-a cerut ordonaţa de delegare a magistraţilor, inclusiv a procurorului Iacob în dosar, s-a cerut audierea misteriosului detectiv Ormenişan şi a primului avocat care l-a aprărat pe Cioacă şi s-a retras subit din caz şi, nu în ultimul rând, vizionarea unor imagini de la cercetarea la faţa locului, imagini în care se va vedea cam tot ce era în casă imediat după dispariţia Elodiei, dar şi modul cum erau echipaţi şi cum au procedat criminaliştii care au recoltat probele.
Cea mai interesantă cerere priveşte un dosar de dispariţie a Elodiei care nu apare în marele dosar de omor, avocata Vasii cerând, inclusiv, audierea celor doi comisari de la serviciul de Investigaţii Criminale care s-au ocupat de cercetarea dispariţiei Elodiei. Se doreşte să se afle din ce motive aceste investigaţii nu au fost depuse la dosar.
De asemenea, s-au cerut şi dosarele cu privire la dispariţia Elodiei, care s-au format la Parchetele de pe lângă Judecătoria şi Curtea de Apel Braşov, din care la dosar există doar câteva file şi, nu în ultimul rând, adresele către Aeroportul Otopeni prin care ar fi trebuit solicitate înregistrările dintr-o perioadă critică din care ar fi putut dispărea/pleca din ţară Elodia. În exclusivitate pentru ”ring”, după proces, avocata Maria Vasii ne-a declarat: ”Am solicitat dosarul de dispariţie, am solicitat şi lista cu statele în care s-ar fi transmis acel mesaj de căutare, tocmai pentru a înţelege judecătorii cauzei noastre că această procedură de căutare nu a fost parcursă potrivit standardului internaţional în materie şi că adresa care a fost depusă la dosar din partea Interpol nu are nicio relevanţă cât timp căutarea s-a făcut pe procedura care nu se aplică într-un caz cu suspiciuni de omor.”
Dacă aceste dosare de căutare a Elodiei ca persoană vie/dispărută vor ajunge în faţa instanţei, am putea asista la o răsturnare de situaţie în ce priveşte acuzarea de omor adusă lui Cioacă. Ar putea fi aceste ”dosare de urmărire/neurmărire” a Elodiei, ”buturuga mică” în posibila răsturnare a acuzării lui Cioacă? Rămâne… de văzut.
„Am solicitat dosarul de dispariţie, am solicitat şi lista cu statele în care s-ar fi transmis acel mesaj de căutare.”, AV. MARIA VASII, apărătoarea lui Cioacă