ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Orașul din România mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc. Puţini români au auzit de el

În România există un oraș care este mai mare ca Bucureștiul, Timișoara și Clujul la un loc.

Avatar

Publicat

pe

În România există un oraș care este mai mare ca Bucureștiul, Timișoara și Clujul la un loc. Potrivit recensământului făcut în anul 2011, în România există 265 de oraşe. După cum probabil se știe, cele mai mari oraşe din ţara noastră, în funcţie de numărul de locuitori, sunt Bucureştiul, cu 1.883.425 de locuitori, Cluj-Napoca, care numără 324.576 de locuitori şi Timişoara, care are nu mai puțin de 319.279 de locuitori.

Acesta este orașul din România cu o suprafață mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc. Puţini români știu de existența lui

Spre mirarea multora dintre români, niciunul dintre aceste orașele cu cel mai mare număr de locuitori nu se află în fruntea listei oraşelor cu cea mai amplă suprafaţă. Astfel, primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare suprafață este ocupat de un oraș care nu demult era comună. Acesta este oraşul Broşteni, din judeţul Suceava.

Acesta ocupă o suprafaţă totală de 594,66 kilometri pătraţi, însă nu adăpostește decât 5.506 de locuitori. Broşteniul a fost declarat oraş prin Legea 83 abia în anul 2004. De asemenea, centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa şi este alcătuit din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa.

Broșteniul este cel mai mare oraș din România

Care sunt următoarele orașe în topul celor mai mari orașe ca suprafață

De asemenea, pe lista oraşelor româneşti cu cea mai mare suprafaţa, Broşteniul este urmat de orașul Vişeu de Sus, situat în județul Maramureş, cu o suprafață de 443,06 de kilometri pătraţi şi de orașul Săcele din județul Braşov care are o suprafață de 320 de kilometri pătraţi.

La polul opus al listei se regăsesc oraşele Plopeni din Prahova cu o suprfață de 4,73 kilometri pătraţi, orașul Darabani, situat în județul Botoşani și care are o suprafață de 3,4 kilometri pătraţi. Ultimul ce mai mic oraș din România este Abrud, județul Alba cu o suprafață de 3,2 kilometri pătraţi.

Advertisement

Top 3 cele mai mari oraşe, după suprafaţa totală pe care o au:

Broşteni, județ Suceava, se întinde pe o suprafață de 594 de kilometri pătraţi

Vişeu de Sud, situat în județul Maramureş, are o suprafață totală de 443 de kilometri pătraţi

Săcele din județul Braşov are o suprafață totală de 320 de kilometri pătraţi

Top 3 cele mai mici oraşe, după suprafaţa pe care o măsoară:

Plopeni, situat în județul Prahova, se întinde pe o suprafață de doar 4,73 kilometri pătraţi

Darabani, județul Botoşani, are o suprafață de doar 3,4 kilometri pătraţi

Abrud, situat în județul Alba, are cea mai mică suprafață, respectiv 3,2

Advertisement