back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, ianuarie 15, 2025

Orașul din România care a devenit independent energetic. Cum a reușit această performanță

Distribuiți

Reclamă
325 Rotiri Gratuite Superbet

Un oraș din România a devenit independent din punct de vedere energetic. De altfel este unul dintre primele din țară care a reușit să facă acest lucru. Cum a fost posibil?

Orașul din România care a devenit independent energetic

Ocna Mureș este orașul din România care a devenit independent din punct de vedere energetic. A fost finalizată o investiție pentru un parc fotovoltaic, acesta asigurând o mare parte din consumul de energie al instituțiilor publice.

De unde au venit banii? Primăria Ocna Mureș a reușit să obțină o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 3 milioane de lei din fonduri norvegiene. Primarul orașului a anunțat și el că investiția a fost finalizată.

De asemenea, a fost pus inclusiv contorul, care funcționează deja. Parcul fotovoltaic produce curent, iar instituțiile publice din oraș pot să îl folosească. Referitor la contribuția autorităților, aceasta a fost de 15%.

Restul sumei necesare a fost acoperit de fonduri norvegiene. Iar lucrurile arată cât se poate de optimist. Și se pare că autoritățile vor face economie când vine vorba de energia electrică.

Care a fost valoarea totală a investiției

Parcul de fotovoltaice produce în jur de 500 kW pe oră în capacitate maximă. De asemenea, odată cu această investiție, orașul din România a reușit să devină independent energetic, iar asta este cu adevărat o reușită importantă.

„Investiția este finalizată, recepția a fost făcută, avem și contorul pus, care funcționează de vineri. Produc curent și ne asigurăm consumul a tot ce înseamnă instituții publice din orașul Ocna Mureș.

Investiția este făcută pe fonduri norvegiene, contribuția noastră este doar de 15% și sperăm că vom face o economie, potrivit calculelor noastre, în jur de 2 milioane de lei anual.

Este primul astfel de parc din județul Alba cu o capacitate mare. Produce circa 500 kW pe oră în capacitate maximă. Este important că am beneficiat de aceste fonduri norvegiene și că am încercat să fim independenți din punct de vedere al energiei electrice”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, citat de ziarulunirea.ro

Cât a costat acest proiect? Potrivit edilului, valoarea totală a investiției a fost de 2.884.516 lei, fără TVA. Și se pare că nu doar acest oraș din România va face un pas înainte în ceea ce privește independența energetică.

Primarul a mai povestit că și alte orașe din zona Transilvaniei au depus proiecte de fonduri europene pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. Chiar și așa, Ocna Mureș este primul oraș care a și realizat acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole