ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Obiceiul nebănuit pe care Nicolae Ceaușescu îl respecta cu strictețe. Ce făcea dictatorul înaintea unei decizii importante

Nicolae Ceaușescu se consulta cu Elena atunci când trebuia să ia o decizie importantă

Avatar

Publicat

pe

Ies la iveală tot mai multe detalii din viața soților Ceaușescu. Cei care i-au cunoscut pe cei doi au făcut dezvăluiri despre obiceiurile pe care aceștia le aveau și astfel s-a aflat și că Nicolae Ceaușescu făcea un lucru ciudat atunci când trebuia să ia o decizie importantă. Fostul dictator își întreba soția dacă este de acord și dădea ordin să fie executat doar după ce încuviința Elena.

Nicolae Ceaușescu se consulta cu Elena atunci când trebuia să ia o decizie importantă

Lavinia Betea a făcut o serie de dezvăluiri despre soții Ceaușescu în cartea sa „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei în 1989.” Autoarea precizează că fostul președinte al Republicii Socialiste România se consulta cu soția lui atunci când trebuia să ia o decizie importantă și nu dădea ordine subalternilor până când nu primea aprobare de la Elena.

„Când îşi ţinea discursurile, Nicolae Ceauşescu întorcea privirile către soţie ca şi cum ar fi căutat aprobarea pe faţa ei. Evita chiar luarea unei decizii fără consultarea prealabila a consoartei, de teamă ca nu cumva să-l critice după aceea. Prin şeful Cancelariei CC, Tovarăşa instituise un sistem special de control al documentelor adresate secretarului general al PCR, preşedintelui României ori comandantului suprem al forţelor armate”, subliniază Lavinia Betea în lucrarea sa.

Toate documentele și informațiile care îi erau destinate lui Nicolae Ceaușescu treceau mai întâi pe la soția acestuia, și, chiar dacă nu se pricepea la foarte multe lucruri, ea decidea cu privire la multe aspecte care țineau de bunul mers al țării.

„Tot ceea ce ajungea pe biroul lui trebuia să treacă mai întâi pe la ea. Şi-a ferit mereu bărbatul şi de influenţele subalternilor direcţi ori mai îndepărtaţi. Şi s-a îngrijit să ajungă grabnic în biroul lui de fiecare dată când afla că vreunul dintre colaboratorii apropiaţi intrase acolo. Elena Ceauşescu a devenit astfel marele filtru instituțional al președintelui României. Şi, prin nemărginita posibilitate a rotirii, promovării, eliberării din funcţii şi sancţionării membrilor nomenclaturii, Tovarăşa a devenit mai temută decât Tovarăşul”, scrie în cartea „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei în 1989.”

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *