back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
joi, decembrie 26, 2024

O bizară întâmplare cu Ceaușescu la închisoare. L-a provocat pe cel mai bun și s-a înfuriat rapid

Distribuiți

O bizară întâmplare cu Nicolae Ceaușescu a avut loc în timp ce acesta se afla încercerat. Fostul dictator l-a provocat pe cel mai bun dintre cei întemnițați l-a o partidă de șah. După ce a piedut fostul dictator s-a simțit umilit, s-a înfuriat tare și nici nu a mai vorbit cu cel ce îl învinsese.

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după prima sa partidă de șah jucată în pușcărie. Nu și-a mai vorbit niciodată cu cel care l-a umilit

Toamna anului 1941 l-a prins pe Nicolae Ceaușescu în pușcăria de la Jilava. Nicolae Ceaușescu a fost încarcerat având coleg de celulă pe Pavel Câmpeanu, un strălucit intelectual, doctor în științe sociale, reputat profesor, cu o carieră atât în România, cât și în Paris sau Budapesta.

În acea perioadă, tinerii comuniști români erau în afara legii, ducând o activitate subterană și cad des în mâinile Siguranței, serviciul de securitate al României regale, după cum reiese din Memoriile lui Pavel Câmpeanu, care a fost în tinerețe comunist.

Asa arata Nicolae Ceausescu in tinerete

Nicolae Ceaușescu era veteran în închisoare

Nicolae Ceaușescu era un veteran între ilegaliști, intrând pentru prima dată în vizorul Siguranței pe când avea 15 ani și se pregătea pentru meseria de calfă de cizmar, de altfel singura pe care a făcut-o. Astfel, până la 24 de ani, Ceaușescu petrecuse deja 6 ani în închisoare și încă unul în domiciliu forțat.

Prima dată, Ceaușescu a fost condamnat la 5 iunie 1936 de către Tribunalul Militar din Brașov pentru că păstra broșuri clandestine cu conținut comunist.

Cine i-a făcut lui Ceaușescu un portret elogios când s-a dus la închisoare

Un publicist a relatat procesul și a remarcat cum Ceaușescu i-a sfidat pe oamenii legii, purtându-se dârz și întorcând spatele instanței, solidarizându-se cu un acuzat, Tarnovski Vladislav, care primise ordin să iasă din sala de judecată.

Publicistul acela era Eugen Jebeleanu și i-a făcut lui Ceaușescu un portret elogios la vremea respectivă. Revenind la la momentul Jilava, toamna lui 1941, Ceaușescu și Câmpeanu împărțeau aceeași celulă cu încă 20 de  tineri comuniști.

Cum era Nicolae Ceaușescu la închisoare

Pavel Câmpeanu l-a descris pe Nicolae Ceaușescu ca un tânăr banal, mai degrabă țăran, taciturn, îmbrăcat prost și bâlbâit. Totuși, Pavel Câmpeanu a amintit un episod incredibil.

Prizonierii au inițiat un concurs de șah. Jucau cu miez de pâine pe o lădiță transformată ad-hoc în tablă. Ceaușescu abia se iniția în tainele jocului și înțelegea greu regulile.

Nicolae Ceaușescu n-a mai vorbit niciodată cu cel care l-a învins

Pavel Câmpeanu i-a bătut pe toți la șah în timp ce Nicolae Ceaușescu stătea pe margine și se uita. La un moment dat i-a cerut lui Pavel Câmpeanu, care tocmai devenise numărul 1 în celulă, să joace și cu el. Normal, a pierdut. S-a simțit umilit, s-a enervat și a refuzat să mai vorbească cu cel care l-am învins.

Pavel Câmpeanua remarcat două lucruri după întâmplare. Primul lucru este că deși Nicolae Ceauțescu nu înțelegea regulile jocului, asta nu l-a împiedicat să îl provoace pe cel mai bun și să îi ceară să se confrunte cu el.

Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, amanți în pușcărie?

Doi: după ce a pierdut nu a acceptat înfrângerea și a făcut din ea o dramă. Astfel, Ceaușescu nu l-a iertat niciodată pe învingătorul lui la banalul joc de șah cu miez de pâine din închisoarea Jilava.

De asemenea, multe legende există despre trecereile lui Ceaușescu prin închisorile Doftana și Caransebeș. S-a spus la un moment dat că Nicolae Ceaușescu ar fi fost amantul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul conducător al României comuniste. O ipoteză ce nu se poate proba și pentru care nu există martori credibili. Însă, primul meci de șah din viața lui Nicolae Ceaușescu rămâne în istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole