ZiarulRing

25-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

O bătrână de 91 de ani învinge la CEDO statul. România i-a refuzat femeii țintuite la pat dreptul la un însoțitor

Avatar

Publicat

pe

O femeie de 91 de ani, din județul Neamț, a câștigat, la CEDO, un proces împotriva statului român, după ce autoritățile, dar și o instanță de judecată i-au refuzat dreptul la un însoțitor. Bătrâna locuiește singură și, acum patru ani, a suferit o fractură la picior, afecțiune care s-a agravat și care a țintuit-o la pat.

Rapoartele medicale au evidențiat că starea femeii este de o gravitate avansată, deoarece nu se poate hrăni și nici spăla fără ajutor, fiind total dependentă de altcineva. Pensia pe care o încasează lunar este de 704 lei. Numai că atât Comisia Neamț pentru evaluarea persoanelor adulte cu handicap, cât și Curtea de Apel Bacău au stabilit că afecțiunile prezentate nu pot fi considerate dizabilități, așa cum sunt ele reglementate de un ordin de ministru din 2017, drept pentru care nu sunt de acord cu un asistent personal. CEDO a considerat că bătrânei i-a fost încălcat dreptul la mobilitate și la respectarea demnității umane, condamnând România la plata unor despăgubiri de 10.000 de euro.

Soluția instanței europene a fost pronunțată în 12 martie 2024, în cauza „Toader împotriva României”, de către Secția a patra a Curții Europene a Drepturilor Omului. Cererea de chemare în judecată a fost formulată de Anca Toader, născută în anul 1933, care locuiește în satul Filioara – Agapia, județul Neamț, care a fost reprezentată în acest proces de avocatul Tudor Chiuaru, fost ministru al Justiție, avocat în Baroul București. CEDO a fost sesizată cu această speță încă din data de 3 mai 2022.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *