back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, noiembrie 6, 2024

Nutriţionista Marie Vrânceanu: „Nu toţi adulţii pot metaboliza lactoza”

Distribuiți

 În ultima vreme circulă tot mai multe articole în care specialiştii susţin că a bea lapte, ca adult, este împotriva naturii.

Realitatea este că nu toţi trebuie să renuntăm la acest obicei. Mulţi oameni se întreabă dacă este necesar să bem lapte după înţărcare sau de ce bem laptele altor specii. Unii cercetători susţin că ar trebui să renunţăm la acest obicei, însă doar trei sferturi din populaţie ar fi necesar să facă acest lucru.

Doar un sfert din populaţie digeră laptele „În lume trei sferturi din adulţi au intoleranţă la lactoză, adică nu au enzima lactază care să digere acest dizaharid din lapte. Asta demonstrează că laptele nu e un aliment adaptat omului adult. Toate mamiferele, inclusiv omul, nou-născute posedă lactaza şi pot digera laptele.

După înţărcare, enzima este produsă în cantităţi tot mai mici, pentru a dispărea în jurul vârstei de 10 ani. Mecanismele acestui fenomen sunt încă puţin cunoscute. Dar există şi persoane care îşi menţin lactaza pentru tot restul vieţii şi acestea pot consuma liniştite lapte”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu (www.marievranceanu.ro). 35% nu au probleme „Până acum 40 de ani se credea că toţi adulţii pot metaboliza lactoza şi doar o mică parte prezenta o aşa-numită deficienţă la aceasta. În realitate, doar 35% din adulţi pot metaboliza lactoza.

Pe măsură ce coborâm spre sudul Europei, procentul scade, în Sardinia fiind doar de 15%. În Asia şi la populaţiile americane native, persistenţa lactazei este foarte rară. Din acest motiv, în bucătăria chinezească nu se folosesc laptele şi derivatele”, explică nutriţionista. Intoleranţa, o mutaţie genetică „Producerea de lactază este reglată de o singură genă poziţionată pe cromozomul 2.

Primele studii efectuate în Europa au demonstrat că la indivizii lactazo-persistenţi este prezentă o mutaţie genetică ce le imprimă capacitatea de a digera laptele şi ca adulţi. Mutaţiile se produc în mod spontan. Nu a fost laptele cel care a declanşat mutaţia, ci a apărut absolut cazual, independent, fiind selecţionată şi răspândită în acele colectivităţi care se ocupau cu păstoritul”, susţine Marie Vrânceanu.

„Există populaţii care chiar fără mutaţia care să le permită consumul de lapte au dezvoltat o microfloră intestinală capabilă să amelioreze simptomele produse de acesta. Prin urmare, laptele face parte din alimentaţia lor.” – Marie Vrânceanu „Nu este nenatural ca adulţii să bea lapte.” – Marie Vrânceanu 90% din populaţia ţărilor nordice tolerează

lactoza.https://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/228910/Nutritionista-Marie-Vranceanu-Nu-toti-adultii-pot-metaboliza-lactoza–noads

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole