Confuzia multor persoane care încearcă să aibă un stil de viață sănătos încă se rezumă la băutul apei înainte sau după masă. Greșeala pe care o facem toți este să bem lichide după ce mâncăm. Ce se întâmplă în organismul nostru dacă facem asta înainte, în timpul și după masă?
Ce se întâmplă dacă bei apă după masă?
Mulți dintre oamenii care doresc și se străduiesc să aibă un stil de viață pe cât se poate de sănătos se opresc la câteva mituri legate de consumul apei. Câtă și când nu e bine să consumi? Nutriționiști din lumea întreagă nu recomandă consumul de apă înainte, în timpul sau după masă. Dacă știi că ți se va face sete, bea cu câteva zeci de minute înainte de a te delecta cu preparatele alese. Specialiștii arată că durează aproximativ două ore pentru a putea digera ceea ce mănânci. Alimentele trec prin esofag, apoi prin stomac, iar mai apoi la colon, înainte de a fi eliminate din sistem.
De asemenea, trebuie să iei în considerare că există o anumită proporție lichid-solid în sistemul nostru, iar dacă alegi să consumi apă înainte de masă distrugi compoziția lichidă prin diluarea mâncărurilor, dar și fixezi procesul de digestie. Astfel, mâncare va intra mai repede decât ar trebui în intestinul gros. Nutriționistul nu recomandă să bei apă înainte și nici în timpul mesei, pentru că asta va întări digestia și va împiedica absorbția naturală a nutrienților.
Recomandare: Sugestia specialiștilor este o fereastră de 30 de minute înainte și după mese, timp în care sistemul trece la următoarea etapă a digestiei.
De ce nu e bine să bei apă înainte, în timpul și după masă?
Este recomandată pe stomacul gol
Dacă alegi să bei apă pe stomacul gol, zilnic, vei reuși în cele din urmă să te ferești de boli precum: astmul bronșic, sinuzita, artritele, răceala, hemoroizii, gastrita, pietrele la rinichi, anemia, angina pectorală și lista poate continua. E un bun înlocuitor pentru cafea și te face să te simți pregătit pentru prima masă a zilei. Cu toate astea, există alte mituri care susțin că apa te umflă în stomac și îți taie pofta de mâncare, dar nu este adevărat.
Beneficii:
- Îți îmbunătățește metabolismul. Ajută la îmbunătățirea funcțiilor sistemului digestiv și facilitează detoxifierea. Patru pahare accelerează cu până la 24% metabolismul în primele ore ale dimineții.
- Reduce arsurile stomacale și indigestia, deoarece apa băută dimineața curăță acizii alimentari de la nivelul esofagului.
- Previne formarea pietrelor la rinichi, mai ales dacă faci un efort să te menții hidratat 24 de ore pe zi.
- Te scapă de durerile de cap și previne apariția migrenelor.
- Îmbunătățește acitivitățile musculare și echilibrul limfei în organism.
- Oferă luminozitate tenului, prin prisma faptului că apa stimulează producția de noi celule și duce la eliminarea toxinelor.