Unul dintre cei mai importanți prozatori postdecembriști, Radu Aldulescu a primit, ieri, ordin de evacuare din sediul filialelor din București ale Uniunii Scriitorilor, unde locuia de aproximativ trei ani. Nicolae Manolescu spune că nu mai sunt bani de chirie, 900 de lei lunar, pentru ditamai imobilul de lângă Ateneu.
Când intri în casa de pe strada Nicolae Golescu, din orice ungher prăfuit te „pândește” o pagină de istorie a literaturii. Aici, timp de 44 de ani a fost sediul filialelor din București ale Uniunii Scriitorilor și redacția revistei „Viața literară”. Tot aici dormea și prozatorul Radu Aldulescu, care, așa cum mărturisește, și-a asumat „jobul” de scriitor liber-profesionist, care l-a adus la sapă de lemn. În 2003 și-a pierdut casa din cauza datoriilor la utilități, apoi, după cinci ani în care a stat la Mioveni, s-a întors în Capitală, unde a fost cazat mai întâi la Casa Monteoru (care a fost retrocedată), apoi în imobilul din Golescu. „Supraviețuiesc cu nimic. Nu am colaborări, nu sunt angajat. Am scris până acum nouă romane, apărute fiecare în mai multe ediții, două dintre ele traduse în Ungaria și Franța, iar romanul «Amantul Colivăresei» este nominalizat la Premiul European pentru Literatură. Sunt singurul scriitor din România nominalizat, mai e și Matei Vișniec, dar el stă în Franța”, mărturisește Radu Aldulescu.
Pe birou, un reșou lângă un teanc de cărți Cu greu vă puteți imagina cum arată camera unde, până ieri, stătea artistul. Un hol mic, o baie, un pat de campanie, trei scaune, o măsuță și un birou. Pe pereţi sunt câteva icoane, iar pe birou, un reșou și o stivă de cărți. Lângă, un raft cu multe alte cărți și câteva mărunțișuri. Un pahar și o singură furculiță. Însă Aldulescu spune că doar de asta are nevoie ca să continue să scrie. Patru pereți și o baie. În rest, se descurcă. Azi își va lua cărțile și, dacă nu se ivește vreun mecena, se va muta într-un subsol. „Sunt obișnuit cu frigul. Fac apel prin ziarul «ring» la oricine își permite și dorește să ajute un scriitor să își scrie opera. Nu am nevoie de prea mare lucru, dar vreau un ajutor concret, de promisiuni sunt sătul. Am nevoie de un domiciliu, atât. Spre deosebire de cei care conduc USR, eu chiar sunt scriitor”. Ieri „Grupul de rezistență din USR” a lansat o scrisoare deschisă prin care își arată solidaritatea cu Radu Aldulescu și cer USR să nu renunțe la acea clădire. De asemenea, ei fac apel la primarii de sector să-i rezolve situaţia locativă măcar până în primăvară.
Chiria: 900 de lei Situația imobilului este controversată. Am încercat să vorbim cu președintele USR, Nicolae Manolescu, dar ne-a expediat. „Nu am ce să comentez. Lui Radu Aldulescu i s-a îngăduit să stea acolo. Noi nu mai avem bani de chirie. Ziua bună”. Pe de altă parte, scriitorul Dan Mircea Cipariu, suspendat de Uniunea Scriitorilor din funcția de președinte al Secției de Poezie, București, ne-a declarat că „Uniunea nu a plătit niciodată chirie pentru acest sediu, ci aceasta a fost achitată din contribuțiile membrilor filialelor”. Mai mult, el ne arată o chitanță care dovedește că sunt la zi cu plata. Totuși, vorbim despre o casă de aproape 200 mp în buricul târgului, închiriată de USR de la Primăria Sectorului 1 cu drept de folosință pe 50 de ani.
NOMINALIZAT la Premiul European pentru Literatură, BATJOCORIT de USR! Radu Aldulescu, ARUNCAT în stradă: „Sunt obişnuit cu frigul”
Alte articole