Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere în România, conform datelor Poliției, însă foarte puține victime sună la linia telefonică gratuită destinată acestora, fie pentru că nu se simt îndreptățite să solicite ajutorul autorităților, fie pentru că nu cunosc numărul de telefon. Un grup de parlamentari vrea să schimbe această situație, obligând autoritățile locale și ministerele de resort să deruleze campanii de informare a populației și să publice numărul de telefon tip helpline 0800.500.333, ce oferă informare şi consiliere pentru victimele violenţei domestice, în toate stațiile și mijloacele de transport în comun, precum și în toate școlile și spitalele.
Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, pusă în dezbatere la Senat chiar pe 8 martie, de Ziua Femeii, este inițiată de doi deputați neafiliați și susținută de alți 12 parlamentari din mai multe formațiuni politice.
Inițiatorii spun că este necesară completarea legislație, prin impunerea unor obligații mai specifice autorităților publice locale și ministerelor de resort, astfel încât prevină și să combată eficient violența domestică, o problemă socială gravă, care a luat amploare anul trecut, după cu reiese din datele Poliției.
Peste 100.000 de intervenții ale Poliției în astfel de cazuri, în 2023
„Conform celui mai recent raport al Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au intervenit în 2023 la 108.831 de cazuri de violență domestică, dintre care 51.690 în mediul urban și 57.141 în mediul rural. Numărul faptelor care constituie fapte penale din sfera violenței domestice a fost de 57.851 de infracțiuni, în creștere cu 4,8% față de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violențe.
Citește articolul integral aici.