Potrivit unui proiect al ministerului de interne, românii ar putea fi obligați să muncească și să-și cedeze bunurile în cazul exercițiilor militare ale nato pe teritoriul nostru.
Ministerul afacerilor interne (mai) pregătește modificări șocante ale legii privind rechiziționările de bunuri și prestările de servicii în interes public. Dacă, până acum, bunurile puteau fi rechiziționate, iar oamenii puteau fi obligați să presteze muncă doar în perioada declarării stării de mobilizare a forțelor armate ori a stării de asediu, potrivit proiectului legislativ al mai, aceste lucruri se pot întâmpla și pe timpul desfășurării exercițiilor și antrenamentelor de mobilizare ce presupun trageri, manevre militare și operațiuni în ansamblu pentru instrucția trupelor nato. „este necesară optimizarea capacității de intervenție în situații de criză, a procedurilor de acțiune și luarea măsurilor necesare pentru a răspunde schimbărilor majore din mediul de securitate regional de la granițele nato, precum și descurajarea provocărilor și amenințărilor la adresa teritoriilor și populațiilor țărilor membre ale alianței nord-atlantice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. “este o aiureală totală, să înfricoșeze lumea că vine nu știu cine peste noi și atunci ne pot lua casele și bunurile. Ar putea să fie mai mult decât o adaptare la legislația specifică din țările membre nato, să fie un exces de zel, și asta nu m-ar surprinde”, ne-a declarat gheorghe tinca, fost ministru al apărării.
Starea de alertă obligă la muncă forțată
proiectul de lege mai introduce obligativitatea prestării muncii în folosul comunității și posibilitatea rechiziționării bunurilor și în cazul decretării stării de alertă pe timp de pace. Starea de alertă se declară potrivit ordonanței de urgență nr. 21/2004 și se referă la punerea imediată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizarea populației, limitarea și înlăturarea consecințelor situației de urgență și poate fi decretată de primari și prefecți în zonele inundate sau înzăpezite. „nu am avut situații până acum de declarare a stării de alertă nici la mineriada de pe vremea lui constantinescu, doar dacă ar fi intrat minerii în bucurești se decreta starea de alertă. Dar este periculoasă introducerea stării de alertă în această lege pentru că găsești un nebun care declară starea de alertă și a doua zi se iau măsurile pe care le dorește. Trebuie mare atenție la asemenea lucruri. Ar trebui să se dezbată serios un astfel de proiect legislativ, pentru că este o zonă foarte delicată. Eu am o vorbă: «nu trebuie lăsat briciul pe mâna maimuței, este periculos». Ar trebui analizată legea cu juriști și cu oameni de specialitate militară”, ne-a precizat costin georgescu, fost director al serviciului român de informații.
Liste cu angajați și meseriile lor
potrivit proiectului de lege al mai, angajatorii vor fi obligați să comunice autorităților numele și calificările salariaților, pentru ca aceștia să poată fi utilizați la muncile în folosul comunității. Refuzul de a comunica aceste date va fi sancționat cu amendă de până la 25.000 de lei. Persoanele fizice care refuză să-și pună la dispoziție bunurile supuse rechiziționării sau refuză să muncească pe timpul stării de alertă vor fi amendate cu 5.000 de lei.
5.000 de lei este amenda pentru cei care refuză să se supună legilor pe timpul stării de alertă.
„nu cred că îl descurajez eu pe putin că am listele de la firme cu oamenii și calificările lor și îi chem pe ăștia să muncească.”, gheorghe tinca, fost ministru al apărării