Orezul este un produs adorat de mulți români și se găsește aproape zilnic în meniurile noastre. Ca să fie gustos și cu o textură cremoasă, el trebuie gătit ca la carte. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică de ce nu este bine să-l spălăm.
Motivul din care să nu mai speli orezul înainte de a-l prepara
Orezul se poate prepara sub diferite forme, printre care și ca ”risotto”. Gurmanzii îl adoră, deoarece se bazează pe o compoziție mai cremoasă și mai delicată. Ca să iasă mereu astfel, secretul ar fi să nu spălăm orezul înainte de fierbiere, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic.
Evitând spălarea orezului se va păstra amidonul pentru un risotto reușit. Amidonul contribuie la aderența dintre boabe și obținerea unui aspect cremos, foarte delicios, mai ales dacă este asortat și cu un alt produs, precum un piept din carne de pui, curcan sau mușchi de vită.
“3 reguli pentru un Risotto reușit. Ne place tuturor, este cremos și delicios, ține de foame și nu are gluten. Există Risotto într-o multitudine de variante (cu fructe de mare, cu legume, cu brânză) și se prepară cu un orez special (Arborio sau Carnaroli).
Este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit. Iată 3 secrete de care să țineți cont pentru un Risotto reușit: Nu spălați orezul înainte de a-l pune în cratiță, amidonul care există pe boabe este responsabil de textura cremoasă a preparatului. Dacă spălați orezul, pierdeți aderența dintre boabe, amidonul este cel care le ține legate”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de facebook.
Ce se adaugă în risotto ca să fie gustos
Un alt secret dezvăluit de Mihaela Bilic pentru un risotto savuros este să evitați adăugarea smântânii. În locul acestui ingredient gras se adaugă parmezan sau unt, pe care le folosesc, de fapt, italienii, cei care au creat această rețetă populară.
De altfel, supa în care fierbe orezul trebuie să fie cât mai abundentă, încât orezul să fiarbă bine și să nu existe vreo boabă care să îți creeze disconfort în timpul alimentării. La o cană de orez nu turnați mai mult de trei căni cu apă, mai sugerează dr. Mihaela Bilic.
”Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu! Risotto este onctuos datorită unei etape esențiale, pe care italienii o numesc “mantecatura”: la finalul procesului de gătire se adaugă parmezan sau unt (nu smântână!), care dau o consistență cremoasă.
Supa în care fierbe orezul trebuie să fie din belșug! Pentru un calcul rapid, folosiți următoarea formulă: la o cană de orez, trei căni de lichid. Lichid din abundență, dar timp de gătit respectat cu strictețe- orezul trebuie să rămână “al dente”, a mai completat Mihaela Bilic.