ZiarulRing

20-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Mioara Roman: “Mama lui Dan Bittman ne aranja să facem chiuretaje”

Fosta soţie a lui Petre Roman ne vorbeşte despre cum a reuşit să facă chiuretaje pe vremea lui Ceauşescu, despre cât de mult a suferit Petre Roman pentru că nu şi-au permis, din cauza banilor, să mai aibă încă un copil şi despre faptul că Biserica ar trebui să facă mai mult pentru români, având cea mai mare avere privată din ţară.

Avatar

Publicat

pe

Fosta soţie a lui Petre Roman ne vorbeşte despre cum a reuşit să facă chiuretaje pe vremea lui Ceauşescu, despre cât de mult a suferit Petre Roman pentru că nu şi-au permis, din cauza banilor, să mai aibă încă un copil şi despre faptul că Biserica ar trebui să facă mai mult pentru români, având cea mai mare avere privată din ţară.

“Nouă, la Radio, ne aranja să facem chiuretaje mama lui Dan Bittman, care era doctoriţă la Radiodifuziunea Română. Şi acolo ne aducea, o dată pe lună, un doctor ginecolog. A murit săraca, dar era o femeie foarte de treabă şi deşteaptă. Şi pentru prezervativ făceai puşcărie pe vremea lui Ceauşescu; dacă era găsit cineva că vinde prezervative, îl mânca puşcăria. Orice formă de anticoncepţionale era pedepsită prin lege. În 1967, când s-a născut Catinca, am hrănit-o, că eu sunt mai de la ţară – nu se vede, dar sunt, în sensul sănătăţii -, şi am alăptat-o şase luni, dar după aceea a băut Nestle şi avea borcănaşe cu tot ce vrei. În vremea lui Ceauşescu o aveam pe tanti Florica, îi aducea lapte Oanei, că nu era lapte decât dacă stăteai de la patru dimineaţa la coadă”.

“Petre a suferit îngrozitor, că mai voia copii”

“Eu aveam doi copii şi când am vrut să-l fac pe al treilea, era aproape 1980, şi am făcut socoteala cu Petre şi am ajuns la concluzia că nu avem cu ce să-l creştem. Petre a crescut într-o casă cu patru copii. În ‘70, n-am fi stat pe gânduri, dar în 1980 era deja greu de crescut trei copii la un anumit nivel. Nu numai că i-a părut rău lui Petre, dar a suferit îngrozitor. Categoric nu aveam cu ce să-l creştem pe al treilea, aveam şi mai multă gândire, pentru că la ce-i expuneai pe copiii ăia? Ce le ofereai? Am făcut cu Petre socoteala pe hârtie şi am spus: nu ne permitem. La 42 de ani am avut o extrauterină şi era să mor, că doctorul numai la asta nu s-a gândit, că nu prea ai la 42 de ani extrauterină. Nu poţi să dai o asemenea lege până nu asiguri dezvoltarea economică necesară şi nivelul necesar familiilor. În Franţa, primesc pentru copil atât cei săraci, cât şi cei bogaţi. Aşa se face, nu obligând femeile să moară sau să moară de foame. Am făcut, în total, trei chiuretaje ilegale şi două avorturi spontane. La Catinca am stat în spital ca să pot să o ţin. Costa 1.500-2.000 de lei să faci un chiuretaj la doctor, erau bani mulţi pentru vremea aceea”.

“Biserica are cea mai mare avere privată din România”

“Ar trebui să se facă o dezbatere pe tema avorturilor. Biserica face gălăgie, dar Biserica de ce nu se ocupă să le înveţe pe femei să-şi crească copiii, să le dea lapte, n-aţi văzut pe la televizor, femei cu şase copii care n-au ce mânca, o zi cartofi, o zi nu ştiu ce, cu 500 şi ceva de lei pe lună? Biserica are la ora actuală cea mai mare avere privată din România. Şi atunci, ar trebui să aibă cantina săracilor, cantina copiilor săraci. Bisericile ar trebui să facă mai multe locuri de refugiu pentru femeile bătute şi agresate, au prea puţine în raport cu averea pe care o au. Petre le-a dat în Moldova pădurile şi mănăstirile, că unele erau confiscate şi, în baza legii pe care a dat-o Petre, după aia Daniel i-a unit pe toţi”.

“Lucram şi noi la negru, făceam o traducere, câştigam 7.000-8.000 de lei, care erau bani atunci, şi cumpăram de la ţărani brânză, smântână, şuncă.”

“Când îl aud pe câte unul că zice că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu mă apucă pandaliile.”

“Eu sunt într-o situaţie foarte grea pentru că mă dau afară din casă. Vreau un apartament cu trei camere. Tu, ca cetăţean obişnuit, nu crezi că eu merit un pic de respect?”

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *