Premierul Benjamin Netanyahu a promis să închidă activitățile Al Jazeera în Israel, numind una dintre puținele instituții mass-media internaționale rămase în Gaza „un canal al terorii”, care incită contra statului evreu. Reacția șefului Executivului israelian a venit după ce Parlamentul de la Ierusalim a adoptat o lege care deschide calea pentru expulzarea rețelei de televiziune cu sediul în Qatar.
Promisiunea lui Netanyahu amplifică la cote maxime disputa de lungă durată dintre statul evreu și Al Jazeera. În același timp, reacția premierului israelian amenință să sporească tensiunile cu Qatarul, care deține rețeaua TV, într-un moment în care guvernul de la Doha joacă un rol-cheie în eforturile de mediere pentru oprirea războiului din Gaza.
De cealaltă parte, rețeaua de televiziune a condamnat afirmația lui Netanyahu privind incitarea, pe care a catalogat-o drept „o minciună ridicolă și periculoasă”. Al Jazeera a declarat, luni seară, că îl consideră pe Netanyahu responsabil pentru siguranța personalului și a birourilor sale.
Postul TV a mai anunțat că va continua ceea ce a descris ca fiind relatările sale „îndrăznețe și profesioniste” și, de asemenea, că își „rezervă dreptul de a urma toate măsurile legale”.
O istorie tumultuoasă
Israelul are de mult timp o relație dificilă cu Al Jazeera, pe care o acuză de o atitudine părtinitoare, îndreptată împotriva Israelului. Relațiile s-au înrăutățit dramatic în urmă cu aproape doi ani, atunci când Shireen Abu Akleh, corespondentă Al Jazeera, a fost ucisă, în timpul unui raid militar israelian lansat în Cisiordania ocupată.
Jurnalista americano-palestiniană era cunoscută în întreaga lume arabă pentru reportajele sale critice la adresa Israelului, iar rețeaua de televiziune a acuzat statul evreu că a ucis-o intenționat.
Israelul a negat acuzația, recunoscând că jurnalista a fost probabil ucisă de focurile de armă israeliene, însă într-un incident accidental.
Citește articolul integral aici.