ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

MESAJUL INCREDIBIL de DUR al lui Miron Cozma pentru violatorii vasluieni aflaţi după gratii: „RĂZBUNĂRILE sunt CRUNTE în puşcării”

Fost lider al minerilor, Miron Cozma ştie mai bine ca nimeni altul ce înseamnă viaţa după gratii. Un adevărat infern, un coşmar trăit cu ochii deschişi la care oamenii cu tărie de caracter se pot, totuşi, adapta.

Avatar

Publicat

pe

Fost lider al minerilor, Miron Cozma ştie mai bine ca nimeni altul ce înseamnă viaţa după gratii. Un adevărat infern, un coşmar trăit cu ochii deschişi la care oamenii cu tărie de caracter se pot, totuşi, adapta. Va fi şi cazul celor şapte tineri vasluieni, huiduiţi din prima zi în penitenciar, după ce au fost condamnaţi la ani grei pentru viol în grup? Miron Cozma le explică ce-i aşteaptă şi, în exclusivitate pentru ”ring”, le dă sfaturi… de supravieţuire.

Miron Cozma a făcut 11 ani de puşcărie, fiind singurul care a plătit pentru trei din cele 10 mineriade care au îngrozit nu numai România, ci întreaga planetă. A văzut, a auzit şi a trăit multe pe propria piele, după gratii. A ieşit de acolo întărit şi respectat: şi de cei dinăuntru, şi de cei din afară. Prin prisma propriei experienţe, fostul lider al minerilor dezvăluie cam ce-i poate aştepta pe cei şapte violatori mutaţi, de ieri, din arestul poliţiei în Penitenciarul Vaslui, unde deja au fost huiduiţi de deţinuţi. ”Se ştie că deţinuţii urăsc pedofilii şi violatorii. Pedofilii sunt întotdeauna cei mai crunt pedepsiţi. În cazul violatorilor, există situaţii în care, dacă au avut în familie un eveniment de acest fel, adică au avut sora, verişoara sau nevasta violată, ferească Dumnezeu, răzbunările sunt crunte în puşcării. Şi cum am înţeles că pe acolo, prin zona Vasluiului, violurile sunt la ordinea zilei, vă daţi seama cam ce i-ar putea aştepta pe aceşti şapte tineri ajunşi după gratii”, spune Cozma, care crede că tinerii violatori au neşansa de a fi de două ori victime: în puşcărie, unde vor avea multe de tras, şi în societate, unde vor fi arătaţi cu degetul. Consecinţa/consecinţele? Fie vor ieşi din puşcărie cu gândul de a se răzbuna, fie vor dori să fugă de societate, ruşinându-se de ce au făcut.

”Vor ieşi înrăiţi de acolo”

Miron Cozma crede că deşi hotărârea instanţei a fost una profesionistă şi dreaptă – ”S-a judecat profesionist. La un tânăr, opt ani şi jumătate din viaţă, din care cel puţin şase îi va executa, înseamnă mult”, spune acesta- , sentinţa ar putea atârna greu, ca o pecete, ca un stigmat în viitorul lor şi, de aceea, nu este exclus ca tinerii violatori vasluieni să iasă din puşcărie cu gândul de a se răzbuna. ”Vor ieşi înrăiţi de acolo. Vă daţi seama că aceşti tineri sunt marfă proaspătă pentru pedofilii care au experienţă mai bogată în puşcării?!… Sigur că vor fi luaţi, că sunt copii frumoşi, copii sănătoşi, copii de la ţară. Se mai mizează şi pe prostia lor, adică pe lipsa de experienţă, pentru că nu vorbesc de prostia vieţii de zi cu zi, ci a prostiei până se deşteaptă ei în puşcărie”, arată Cozma.

S-ar putea răzbuna cei şapte?

Miron Cozma explică în ce ar consta eventuala răzbunare a violatorilor vasluieni? El spune: ”Din punctul meu de vedere, eu cred că fata va avea probleme când ei vor ieşi din puşcărie. În primul rând, cel care este cel mai crunt pedepsit s-ar putea răzbuna. Problema este că ei toţi se vor înrăi, acolo, după gratii. Iar fata va fi în pericol. Ei aşa vor gândi: că din cauza ei şi în cea mai frumoasă perioadă a vieţii lor au stat după gratii. Şi, normal, că ieşind de acolo, sub efectul puşcăriei, vor fi înrăiţi şi vor căuta să se răzbune împotriva fetei şi a familiei acesteia. Că aţi văzut cum se întâmplă. De regulă nu păţeşte numai persoana în cauză, ci şi alţii care au militat pentru ca ei să meargă la puşcărie. Că a fost miting acolo”.

Paradoxul violatorului: poate deveni la rândul lui o victimă!

Miron Cozma îi vede pe cei şapte violatori ca pe nişte victime. Şi are, în acest sens, un foarte interesant, aproape surprinzător punct de vedere. Cozma precizează: ”Trebuie să vă spun că se va pune o traumă psihică şi asupra lor. În primul rând pentru că ei deja sunt cunoscuţi ca violatori, poartă acest stigmat. Deci în acest caz nu vorbim numai de trauma victimei propriu-zise, a violatei, ci, deşi ar putea părea paradoxal, vorbim şi de trauma violatorilor. Cum comunitatea e mică acolo, ei toată viaţa vor fi traumatizaţi şi probabil că nici nu se vor mai întoarce în zonă, pentru că sunt cunoscuţi acolo unde au copilărit şi unde trăiesc părinţii. Şi probabil trebuie să ajungă prin alte zone pentru a ieşi de sub incidenţa acestui factor psihic. Problema este că, oricum, ei se vor înrăi”.

”Să caute să nu cadă în plasa unora de la puşcărie”

Ce sfaturi le dă Miron Cozma celor şapte violatori pentru a supravieţui în puşcărie? ”Mai întâi vreau să vă spun că eu consider că a fost un teribilism masculin, că aţi văzut ce s-a întâmplat. Ei au vrut să-l scoată pe unul din situaţia de fecior şi consider că a fost un teribilism de moment. Şi, de aceea, eu îi sfătuiesc să-şi vadă de viaţa lor şi să caute să nu cadă în plasa unora de la puşcărie care, e normal, vor specula venirea lor acolo. Şi unii vor încerca să facă inclusiv presiuni de maniera unor foloase materiale: ţigări, mâncare, chiar şi bani, iar familiile acestor tineri proaspeţi deţinuţi vor avea de tras”, spune Miron Cozma. Şi adaugă: ”În puşcărie viaţa e cum e. E clar că, mai ales pentru că au fost văzuţi la televizor, aceşti şapte tineri vor avea şi simpatizanţi, dar vor avea şi probleme, mai ales dacă unii deţinuţi de acolo au avut cazuri de viol în familie. Care este sfatul meu? Să facă precum o vorbă la români, care spune că, atunci când Gheorghe a căzut din pod, a stat cinci minute să înţeleagă ce s-a întâmplat. Aşa trebuie să facă şi ei. Să stea şi să gândească înainte de a lua orice decizie. Să nu ia în puşcărie decizii rapide, pripite, decizii de moment, decizii influenţate. Să se gândească foarte bine că sunt tineri şi mai au încă viitorul înainte, chiar dacă sunt în situaţia în care sunt”. Concluzia lui Miron Cozma poate fi surprinzătoare, dar cât se poate de omenească: ”Şi societatea ar trebui să le dea o şansă, pentru că e păcat de ei!”.

Pot cere cei şapte violatori un statut special în puşcărie?

Având în vedere că tinerii vasluieni condamnaţi pentru viol în grup au primit ieri prima ”baie” de huiduieli şi ameninţări în puşcărie, l-am întrebat pe Miron Cozma dacă aceştia ar putea să ceară un statut special acolo, o pază specială? Cozma răspunde: ”În prima etapă, nu pot să ceară. Deşi vedeţi că toţi mafioţii ăştia politici, când merg la puşcărie, sunt separaţi de deţinuţii de drept comun. Adică au celule separate, stau în carantină separat. Dar, dacă va exista o singură situaţie în care vor fi ameninţaţi, ei pot să ceară. Până atunci, însă nu e cazul”.


”Eu am mai văzut situaţii în care s-a strigat viol şi au ajuns unii nevinovaţi pe la puşcărie. Dar, în condiţiile actuale consider că sentinţa care s-a dar este una profesionistă în ideea că s-au făcut verificări prin expertize ştiinţifice şi totul e OK. Părerea mea, însă, este că judecătorii ar fi trebuit să se gândescă la faptul că acuzaţii sunt majoritatea nişte copii şi ştiţi cum este cu teribilismul la vârsta lor. Poate că 8 ani şi jumătate este cam mult totuşi pentru un viol”, Miron Cozma

”E clar că, mai ales că au fost văzuţi la televizor, aceşti şapte tineri vor avea şi simpatizanţi, dar vor avea şi probleme, mai ales dacă unii deţinuţi de acolo au avut cazuri de viol în familie.”, Miron Cozma

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *