Mărarul este unul dintre cele mai banale şi ieftine ierburi aromatice, o prezenţă comună în multe mâncăruri specifice Europei Centrale şi de Est. Pe numele său oficial Anethum Gravolens, mărarul este o plantă anuală, cu viaţă scurtă, nativă sudului Rusiei, fiind înrudit cu pătrunjelul, feniculul şi chimenul. Banalul mărar nu este doar un ingredient ce oferă aromă şi gust unice, dar şi un aliment deosebit de sănătos. Dintre beneficiile lui enumerăm:
1. Conţine uleiuri volatile unice, care îi dau aroma şi mirosul unice, precum DHC, eugenol, limonene şi myristicin. Acestea previn formarea tumorilor, tonifică organismul, stimulează digestia şi ameliorează constipaţia.
2. Are efect antibacterian, acţionând ca un imunostimulator natural. Planta aromatică ne poate proteja împotriva infecţiilor.
3. Eugenolul, ulei esenţial din mărar, deţine puternice proprietăţi antiseptice.
4. Mărarul are efecte carminative şi ameliorează balonarea şi crampele stomacale.
5. Poate fi de folos celor care suferă de artrită, deoarece are puternice proprietăţi antiinflamatoare.
6. Conţine antioxidanţi preţioşi, precum kaempferol, ce au efect antihistaminic (contribuind menajarea alergiilor şi iritaţiilor) şi decongestionant, ajutând la ameliorarea tusei şi bronşitei.
7. Te ajută să scapi de kilogramele în plus, deoarece are efecte diuretice, împiedicând retenţia de lichide în organism.
8. Tinctura de mărar are efecte sedative, calmând anxietatea şi ajutând la tratarea insomniei.
9. Minunata plantă aromatică are în compoziţie o cantitate impresionantă de vitamina A (în 100gr avem 154% din necesarul zilnic), vitamina C (142% din necesarul zilnic), acid folic (38% din necesarul zilnic) şi fier (37% din necesarul zilnic). Ca să te bucuri de efectele maxime, poţi opta pentru o tinctură sau ulei de mărar, disponibil la plafare sau în magazine online.