Mărarul este una dintre cele mai banale ÅŸi ieftine ierburi aromatice, o prezenţă comună în multe mâncăruri specifice Europei Centrale ÅŸi de Est. Pe numele său oficial Anethum Gravolens, mărarul este o plantă anuală, cu viaţă scurtă, nativă sudului Rusiei, fiind înrudit cu pătrunjelul, feniculul ÅŸi chimenul. Banalul mărar nu este doar un ingredient ce oferă aromă ÅŸi gust unice, dar ÅŸi un aliment deosebit de sănătos. Dintre beneficiile lui enumerăm:
– Mai mulÅ£i nutriÅ£ioniÅŸti susÅ£in că mărarul ajută la remodelarea ÅŸi creÅŸterea fermităţii sânilor. Pentru a obÅ£ine efectul dorit, trebuie Å£inută o cură de 20 de zile cu pulbere sau tinctură din seminÅ£e de mărar. Mai mult, mărarul este bogat în potasiu, sodiu ÅŸi sulf, fiind ÅŸi un foarte bun diuretic.
– Mărarul ameliorează totodată ÅŸi anxietatea, insomnia ÅŸi tulburările digestive. De asemenea, este foarte bogat în vitamine, minerale ÅŸi antioxidanÅ£i ÅŸi are un puternic efect anticancerigen.
– SeminÅ£ele de mărar ne scapă de balonare ÅŸi de crampele abdominale. Fitohormonii din aceste seminÅ£e catifelează pielea, cresc sânii ÅŸi încetinesc creÅŸterea părului de pe corp. SeminÅ£ele de mărar sunt contraindicate dacă aveÅ£i fibrom uterin sau suferiÅ£i de sindrom premenstrual.
– Dacă suferiÅ£i de balonare, enterocolită sau indigestie, vă puteÅ£i trata cu ceai de mărar. La o cană de apă fiartă se adaugă o linguriţă de plantă ÅŸi se lasă acoperit vasul 20 de minute. Pentru a scăpa de aceste probleme de sănătate, beÅ£i de trei ori pe zi acest ceai, până la vindecare.