ZiarulRing

14-oct.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Manipularea emoțională – cum se poate vindeca un bolnav închipuit

Avatar

Publicat

pe

Mulți dintre noi am interacționat cu persoane care construiesc senzația – iluzorie – că sunt veșnic nedreptățite ori iresponsabile, care caută mereu țapi ispășitori pentru propriile greșeli. Învață să recunoști astfel de tipologii, pentru a nu le cădea tu însuți victimă!

„Mentalitatea de victimă este o modalitate de a privi viața, o orientare automată către sentimente de nedreptățire. Această mentalitate îi face pe oameni să se simtă lipsiți de putere în fața circumstanțelor și să se asigure că, orice s-ar întâmpla, niciodată nu este vina lor (inclusiv trăsăturile de personalitate pe care nu au capacitatea de a le schimba în ei înșiși)”, opinează Angela Nuțu, psihoterapeută. Facem loc, mai departe, lecției: „Mentalitatea de victimă este convingerea că, în orice situație dată, ești victimă. Este percepția și concluzia pe care o tragi în cazul în care te plasezi ca victimă și pe alții ca făptuitori.”

Etichete urâte

„În 20 ani de practică, am învățat că două lucruri nu îi plac niciunui om: să fie etichetat drept victimă și să interacționeze cu una. Să fie limpede: există o diferență între a fi cu adevărat victimă a unei traume sau a unui eveniment tragic și a trăi cu o mentalitate de victimă (o atitudine sau dispoziție care determină modul în care o persoană vede, răspunde și interpretează situațiile). Am întâlnit mulți oameni care au trecut prin traume și care au depus și depun astăzi eforturi pentru a duce o viață normală. Sunt, de altfel, ușor de recunoscut – niște luptători.” 

Semne

Dar cum îi recunoaștem pe ipohondri, pe bolnavii închipuiți? Din nou Angela Nuțu: „Semnele unei mentalități de victimă sunt clare: persoana respectivă dă mereu vina pe alții pentru problemele și dificultățile tale; are o perspectivă negativă asupra vieții, anticipând și așteptând rezultate negative; este întotdeauna în căutarea validării, atenției și simpatiei celor din jur; fuge de responsabilități și îi lasă pe alții să decidă în locul ei; are constant sentimente de neputință, lipsă de putere și de control; se autocompătimește; are o rezistență mare la schimbare etc.”

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *