back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
joi, aprilie 3, 2025

Mănâncă DOAR FRUCTE şi este foarte FERICIT! Povestea ROMÂNULUI care a economisit 4.000 de euro şi a plecat în Cambodgia

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Aventura lui e simplă şi pleacă, la fel ca multe alte poveşti interesante, de la o mică dramă: „Numele meu e Călin Cyfer. Sunt muzician. În 2010, am realizat că viaţa mea se află pe un drum greşit. Deşi mă bucuram de realizări pe plan profesional, totuşi, eram stresat, sedentar, supraponderal şi cu sistemul imunitar la pământ. Totul a culminat cu zona zoster, apărută după un lung turneu”.

Aşa începe povestea românului care a renunţat la multe plăceri lumeşti, mănâncă doar fructe şi care s-a mutat în Cambodgia, unde este foarte fericit. Zi-mi care sunt neajunsurile unui astfel de stil de viaţă. Neajunsurile sunt doar din punct de vedere mental. Este foarte greu să renunţi la toate mâncărurile cu care ai crescut. Pe multe dintre ele le foloseai pentru confortul psihic. Odată ce nu mai ai aceste opţiuni, trebuie să găseşti alte metode de a trece peste momentele grele.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

Ciocolata, pizza, îngheţata sau prăjiturile nu mai sunt disponibile, dar poate e mai bine aşa. Poate vei încerca, în sfârşit, să cauţi cauza momentelor grele prin care treci şi nu să te satisfaci doar momentan cu o plăcere culinară. Neajunsurile fizice încă le mai aştept. Am alergat, în 2012, la cinci semimaratoane şi în multe alte curse. Am mers cu bicicleta de unul singur Bucureşti-Braşov şi retur. Recuperarea rapidă de care beneficiez şi nivelul de energie pe care îl experimentez sunt pentru mine indicatori că stilul alimentar lucrează pentru mine, nu împotriva mea. Nu prea există literatură de specialitate pentru acest mod de viaţă, pentru că sunt foarte puţini oameni care mănâncă astfel. Nu au fost făcute studii serioase pe termen lung pentru această dietă.

Frugivorilor nu li se pot aplica recomandările nutriţionale obişnuite, pentru simplul fapt că ei nu mănâncă obişnuit. Cum te adaptezi la Asia, un loc total opus Europei de Est? Unul dintre motivele pentru care am venit în Asia este acela de a experimenta ceva complet nou. Asta mă obligă să fiu atent la fiecare pas.

În România intrasem într-un fel de rutină şi am simţit nevoia unui reset. Într-adevăr, totul este diferit aici, dar încerc să urmăresc cu mare atenţie comportamentul oamenilor şi modul lor de gândire. Am multe de învăţat din această experienţă.

„În România se poate trăi foarte bine ca frugivor”

Din punctul tău de vedere, care este topul primelor cinci fructe pe care le recomanzi?

Dacă oamenii vor începe să mănânce mai multe fructe, oricare, vor observa că se vor simţi mai bine. Energia va fi mai mare, digestia şi hidratarea, mai bune. Să fie doar atenţi să fie coapte. Altfel pot fi acide. E normal ca să prefere mai mult unele fructe şi mai puţin altele. În România, eu prefer iarna bananele, mandarinele, kaki, strugurii şi perele; vara – pepenii, caisele, piersicile/nectarinele, prunele şi merele. Aici, la tropice, prefer bananele, mango, rambutanul, mangosteenul şi jackfruit.

Dacă trăieşti în România, este costisitor să îţi cumperi fructe precum mango, fructul pasiunii etc.? Te descurci cu fructele de sezon?

Şi în Asia e costisitor să îţi cumperi fructe precum caise (65 lei/kg), piersici (70 lei/kg) sau mere (3 lei bucata). În România se poate trăi foarte bine ca frugivor, inclusiv iarna. Normal că nu ai cum să mănânci doar fructe locale, trebuie să te bazezi şi pe fructe de import. Dacă le cumperi angro, vor fi mai ieftine. Eu plăteam lunar pe fructe şi legume aceeaşi sumă pe care o cheltuiam atunci când mâncam standard. Nu are niciun rost să cumperi mangosteen cu 100 lei/kg în România. Sigur e de proastă calitate din cauza transportului şi nu-ţi oferă nimic în plus nutriţional. Orientează-te pe fructe ieftine şi de bună calitate. Zi-ne o poveste din Asia! În Kuala Lumpur, m-am urcat într-un tren regional la începutul liniei. Eram singur în vagon. Pe parcurs a început să se urce lume, dar în vagon erau doar femei, în special din populaţia malay, musulmane, cu batic pe cap. După alte câteva staţii s-a urcat o doamnă de origine chineză. S-a uitat mirată la mine şi mi-a spus: „Sunteţi conştient că vă aflaţi într-un vagon pentru femei?”. I-am spus că nu, mi-am cerut scuze şi m-am mutat în alt vagon. Eram doar de câteva zile în Asia şi acesta a fost primul şoc cultural. Este interesant în Malaisya să urmăreşti cum convieţuiesc populaţia malay cu cea de origine chineză şi indiană, islamismul conservator cu budismul şi hinduismul liberal.

Cum să faci 8.000 de euro din nimic

Cum ai economisit?

Secretul nu stă în banii pe care îi fac, ci în banii pe care nu-i cheltuiesc. În ultimii ani mi-am redus drastic cheltuielile. Am renunțat la o serie de obiecte nefolositoare. Procesul continuă și acum. Mă îndrept spre minimalism, spre o viață din ce în ce mai simplă. Am să fac un calcul, să vedem ce sumă aș putea pierde anual, sau ce sumă cheltuieşte anual un om obișnuit (statistic vorbind) în România. Nu fumez, dar 45% din bărbații Români fac asta. În medie, un fumător cheltuieşte 700 euro/an pe țigări. Nu consum alcool.

Estimez că băutura unui om obișnuit în București costă cel puțin 500 euro/an: nimic exagerat, câteva beri, puțin vin și eventual una mică. Nu beau cafea sau ceai. Acestea mă costau 100 euro/an. În ultimii doi ani am redus aproape la zero mersul cu mașina personală. Am mers oriunde în oraș pe jos. Am folosit trenul, atunci când am ieșit din București. În medie, automobilul propriu mă costă 3.000 euro/an, incluzând aici motorina, reparațiile, reviziile și spălătoria. În ultimul an m-a costat doar 1.000 de euro, deci o economie de 2.000 de euro. Nu mi-am mai cumpărat medicamente, și am fost doar o dată la medic pentru un control de rutină, de când am schimbat regimul alimentar.

Românii cheltuiesc pe afecțiuni cronice ușoare cel puțin 250 de euro/an. În ultimul an, nu mi-am mai cumpărat haine sau încălțăminte. Și-așa mi se pare că am enorm de multe și apuc să port doar o mică parte din ele. Aici mi-e mai greu să estimez cât aș fi cheltuit sau cât ar cheltui un om obișnuit: 300 de euro/an? N-am dat drumul la căldură toată iarna. Probabil o să vi se pară extrem, dar eu am observat că atunci când consumul de calorii e suficient (asta la mine însemna 4.500-5.000 calorii, majoritatea din carbohidrați), corpul are suficientă energie să se încălzească singur. A fost cea mai plăcută iarnă a mea, din punct de vedere al confortului termic și am dormit în fiecare noapte cu geamul deschis. Salvați: 300 de euro. Alimentele nu m-au costat mai mult decât atunci când mâncam junk. Țin să precizez asta, pentru că mulți îmi spun: „Bine, mănânci doar fructe și legume crude, dar probabil te costă o avere”. Ei bine, după ce devii mai experimentat în acest stil de viață, știi cum să reduci costurile. Înainte să plec din România îmi cumpăram aproape totul din Piața Sudului, care este foarte ieftină. Alergam până acolo, 5 km, după care mă întorceam pe jos cu 20 kg în mâini. E un superantrenament. Are și un nume: „mersul fermierului”. Îți lucrează aproape fiecare mușchi din corp. Am renunțat și la acele superalimente folosite în lumea raw vegan (spirulina, maca, uleiuri, semințe exotice și celebrul goji).

Pe lângă banii salvați anual, am scăpat de o mare parte din lucrurile pe care le dețineam: toate electrocasnicele (cuptor cu microunde, steamer, oale sub presiune, grătar etc… nefolositoare pentru un raw vegan). Am vândut și o parte din sculele muzicale și electronicele pe care nu le mai foloseam sau erau redundante. Din aceste vânzări am strâns 4.000 euro. În total, 4.150 euro pe care aș fi putut să-i cheltuiesc în ultimul an. Dacă adun și cei 4.000 euro obținuți din obiecte nefolositoare, înseamnă 8.150 euro sau 10.800 $. E o sumă destul de mare și pentru România, dar în Cambodgia e enorm. Aici trăiesc foarte bine, cu 400 $, deci 10.800 $ înseamnă doi ani de stat la soare și mâncat fructe tropicale. 

Cele 10 schimbări drastice în stilul de viaţă

1. Am rărit numărul concertelor şi al turneelor

2. Am devenit interesat în meditaţia zazen şi yoga (noiembrie 2010)

3. Am renunţat la cafea (februarie 2011)

4. Am ţinut post negru şapte zile (mai 2011)

5. Am devenit vegan şi în scurt timp raw vegan (mai-iunie 2011)

6. Am refuzat să mai cânt în locaţiile în care se fumează (iunie 2011)

7. Am mers singur cu bicicleta Bucureşti-Braşov şi retur (168 km x 2, aprilie 2012)

8. Am început să alerg şi am participat la cinci semimaratoane (2012)

9. Am lansat un album gratuit, liber la descărcare (februarie 2013)

10. M-am mutat în sud-estul Asiei (mai 2013, acum locuiesc în Cambodgia)

Cum se prezintă “Numele meu e Călin Cyfer. Sunt muzician. Dacă ești interesat de muzica mea, poți s-o asculți pe următoarele saituri: http://www.cyfer.ro/ http://www.youtube.com/cyfersin  Sunt profesor de chitară în București sau pe Skype. Dacă ești interesat de chitară, te aștept la lecții. Sunt un animal frugivor. În 2010, am realizat că viața mea se află pe un drum greșit.

Deși mă bucuram de realizări pe plan profesional, pe de altă parte, eram stresat, sedentar, supraponderal și cu sistemul imunitar la pământ. Totul a culminat cu zona zoster, apărută după un lung turneu.”

„Secretul nu stă în banii pe care îi fac, ci în banii pe care nu-i cheltuiesc. În ultimii ani mi-am redus drastic cheltuielile. Am renunţat la o serie de obiecte nefolositoare. Procesul continuă şi acum. Mă îndrept spre minimalism, spre o viaţă din ce în ce mai simplă.”

„Nu trebuie să fii milionar sau să câştigi la loto pentru a te muta o perioadă la tropice. Trebuie doar să decizi foarte clar dacă vrei asta, să-ţi defineşti priorităţile, să-ţi stabileşti un plan pe termen mediu şi să te ţii de el cu tenacitate.”

„N-am dat drumul la căldură toată iarna. Probabil o să vi se pară extrem, dar eu am observat că, atunci când consumul de calorii e suficient, corpul are suficientă energie să se încălzească singur. A fost cea mai plăcută iarnă a a mea, din punct de vedere al confortului termic.”

„Nu mi-am mai cumpărat medicamente, şi am fost doar o dată la medic pentru un control de rutină, de când am schimbat regimul alimentar. Românii cheltuiesc pe afecţiuni cronice uşoare cel puţin 250 de euro/an.”

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole