ZiarulRing

23-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Macovei, DECLARAŢIE DURĂ la adresa lui Iohannis: „Să nu o scalde cu independenţa justiţiei”

Presedintele României, Klaus Iohannis, a revenit ieri, într-un interviu acordat Adevarul Live, asupra declaratiei cu privire la MCV.

Avatar

Publicat

pe

Presedintele României, Klaus Iohannis, a revenit ieri, într-un interviu acordat Adevarul Live, asupra declaratiei cu privire la MCV. Noua interventie vine dupa ce Monica Macovei i-a dat o replica dura pe aceeasi tema.

Joaca sah cei doi sau, pur si simplu, cineva trebuie sa înteleaga bine ca MCV-ul nu e subiect de joaca? Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la sedinta CSM, ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar România sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita: „Cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare”.

La scurt timp dupa declaratiile facute de Klaus Iohannis la sedinta CSM, europarlamentarul Monica Macovei i-a aruncat manusa presedintelui, pe aceeasi tema a MCV, pe contul sau de Facebook. Iohannis, sah cu Monica Macovei Sub titlul: „Patru motive sa ne întrebam care sunt intentiile presedintelui Iohannis privind justitia”, Monica Macovei a punctat (vezi documentul alaturat) cu privire la MCV, la declaratia privind posibilitatea ca procurorul general sa faca parte din CSAT, la afirmatia ca justitia nu trebuie sa fie o supraputere în stat si la asa-zisele „scurgeri nepermise de informatii în presa”.

Cu privire la MCV, Monica Macovei a subliniat: ”Pâna nu se elimina blocajele politice din drumul justitiei, MCV trebuie sa ramâna pentru functionarea dreapta si independenta a justitiei”.

Ca într-un joc de sah politic (bine temperat), ieri, Klaus Iohannis a revenit cu o noua ”mutare” privind MCV, precizând: ”N-am spus ca trebuie sa ridicam MCV acum sau pentru ca mie nu-mi place. Eu vreau sa devenim atât de buni, încât acest instrument sa nu mai fie necesar. Sper sa ajungem în acest punct când actualul parlament si actualul CSM îsi încheie mandatul”.

Macovei: „Presedintele a pus gresit problema”

Advertisement

Ca o ultima replica, în exclusivitate pentru ”ring”, ieri dupa-amiaza, Monica Macovei ne-a declarat: ”Trebuie sa se înteleaga foarte bine faptul ca, în primul rând, obiectivul României nu este ridicarea MCV. Obiectivul României este ca lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibile. Definitive si ireversibile, indiferent cine vine la putere. De asta si consider ca presedintele Iohannis a pus gresit problema ieri (n.r. – marti) si astazi (n.r. – ieri) a reluat-o tot gresit.

Problema nu este eliminarea MCV într-un an, în doi, în trei, ci rezolvarea acestei chestiuni privind independenta totala pentru justitie în lupta împotriva coruptiei. Si, cand spun asta, ma refer la lipsa interventiilor politice. Sa nu uitam ca toti cei cercetati au intervenit în justitie. Si Ponta a intervenit în justitie, de exemplu, în dosarul Luckoil sau în altele. La fel au intervenit si politicieni cercetati, dar si necercetati.

Sau, de exemplu, amenintari din partea politicienilor: Vezi, foarte recent, cazul Voiculescu, împotriva judecatorilor care l-au condamnat. Toate acestea se contabilizeaza ca lipsa de vointa politica în a continua lupta cu coruptia. Si, cat timp va exista aceasta lipsa de vointa politica, justitia va fi sub presiune si, implicit, ca o consecinta, MCV-ul nu se va ridica. ” Sfaturi pentru seful statului În aceeasi declaratie, prin intermediul ziarului „ring” (în exclusivitate), Monica Macovei i-a facut câteva recomandari si, implicit, pentru MCV. Ce-ar fi trebuit sa spuna Iohannis? «Haideti, dragi politicieni, sa lucram cu totii sa nu mai fie amenintata justitia si sa se ridice imunitatea imediat pentru ca este blocata justitia». Asta ar fi trebuit sa spuna. Ceea ce trebuia sa propuna Klaus Iohannis era sa se ridice imediat si fara exceptie imunitatea parlamentarilor si a ministrilor parlamentari care au dosare penale; sa se adopte regulamentul Camerei, care prevede vot public si ridicarea imunitatii în 48 de ore. Si, aici, chiar îi sugerez direct, prin intermediul ziarului << ring >> ca, în Parlament, exista un proiect de lege de schimbare a regulamentului Camerei Deputatilor. Acest proiect care zace acolo a fost depus de fostul PDL, actualul PNL, adica partidul care-l sustine pe presedinte. Si acest proiect prevede ridicarea imunitatii în 48 de ore, vot public si nu secret la ridicarea imunitatii, ca sa vada toata lumea cum voteaza parlamentarii alesi de oameni si, în al treilea rand, prevede sa nu mai existe analiza probelor: fara analiza probelor, ca asta nu este treaba parlamentarilor. Repet, acest proiect zace. Sa faca bine si sa-l propulseze PNL-ul si sa fie adoptat. Acesta ar fi un pas bun pentru lupta împotriva coruptiei. Si implicit pentru MCV, daca de MCV îi doare pe politicieni. De asemenea, sa se opreasca orice fel de declaratie publica împotriva coruptiei. Adica preferam ca presedintele Johannis sa faca apel la politicieni sa nu mai faca declaratii publice împotriva justitiei, împotriva judecatorilor si a procurorilor, împotriva DNA. Adica preferam ca presedintele Iohannis sa aiba declaratii foarte transante si sa nu o scalde cu independenta justitiei, mai ales în lupta cu coruptia politica. Pentru ca aici intervine politicul. Nu intervine cand este cercetat nea Gheorghe ca se cearta pe un teren cu vecinul. Atunci cand sunt politicienii cercetati, atunci riscam ca justitia sa fie amenintata. Si atunci a si fost amenintata, dupa cum am vazut cu totii. Si aici trebuie afirmatii transante si foarte transante. Începand cu schimbarea regulamentulul Camerei privind ridicarea imunitatii”.

„Presedintele Iohannis trebuie sa inceapa sa ia masuri. Haide sa punem punctul pe << I >>!”

În final, Monica Macovei a tinut sa ne precizeze: „Revenirea de astazi(n.r. ieri) a presedintelui Iohannis apropo de MCV nu a fost convingatoare. Presedintele Iohannis trebuie sa aiba pozitii foarte transante si sa înceapa sa ia masuri simple si clare, inclusiv sa fie dati afara din PNL toti cei care au votat în <> scoaterea parlamentarilor din competenta unui sfert din codul penal. Iohannis poate sa faca asta în PNL si, la randul sau, ca presedinte, sa-i ceara lui Ponta sa dea afara din PSD, daca tot se adreseaza domnul Johannis întregii clase politice. Haide sa punem punctul pe << I >> ! De ce avem înca MCV?!…Pentru ca nu avem vointa politica ireversibila, clara si totala pentru lupta cu coruptia politica. Si cand ai politicieni cercetati si condamnati, sigur ca e mult mai greu sa accepte asta. Dar… asta-i viata, trebuie sa accepte! Iar daca nu accepta, trebuie sa stie ca este o batalie, nu e un consens. Trebuie lucrat în primul rand cu acesti politicieni si cu sefii lor de partid. Aici este cheia MCV-ului. Nu MCV-ul în sine, care este foarte bun. Fara MCV, astazi nu aveam DNA, nu aveam ANI, nu aveam declaratiile de avere si de interese, nu aveam infractiunea de conflict de interese. Nu aveam multe fara MCV. Dar si MCV mai are lucruri de facut…”.

„Obiectivul României nu este ridicarea MCV. Obiectivul României este ca lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibile. Definitive si ireversibile, indiferent cine vine la putere.”, MONICA MACOVEI, europarlamnetar (fost ministru al justitiei)

„Preferam ca presedintele Iohannis sa aiba declaratii foarte transante si sa nu o scalde cu independenta justitiei, mai ales în lupta cu coruptia politica.”, MONICA MACOVEI, europarlamentar

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *