back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, noiembrie 13, 2024

Luarea de mită, incriminată și în sectorul privat. Închisoare minimă garantată, pentru corupție. Pragul valoric minim pentru abuzul în serviciu dispare

Distribuiți

Corupția rămâne o problemă semnificativă la nivelul Uniunii Europene, amenințând stabilitatea și securitatea societăților, inclusiv prin favorizarea criminalității organizate și a altor forme grave de criminalitate. Tocmai de aceea, Consiliul Europei vrea acum să schimbe legislația în domeniu, iar modificările vizează atât sectorul public, cât și sectorul privat. Ele ar urma să fie incluse într-o nouă directivă, care va impune standardizarea definirii și sancționării acestor infracțiuni. Odată cu adoptarea legislației, toate țările UE vor fi obligate să incrimineze aceleași acte de corupție și să definească aceste acte în același mod, iar în ceea ce privește sancționarea lor, dacă în legislația internă au pedepse mai mari, le pot păstra. Un sondaj Eurobarometru din 2022 arată că 68% dintre populația UE și 62% dintre companiile cu sediul în UE au considerat că infracțiunea de corupției este răspândită în țara lor.

Propunerea ar urma să stabilească definiţii comune ale infracţiunilor de corupţie, în încercarea de a facilita cooperarea poliţiei în cazurile transfrontaliere, un pas considerat crucial în combaterea criminalităţii organizate, în condiţiile în care majoritatea marilor grupuri infracţionale sunt active în trei sau mai multe ţări. În prezent, nu toate statele membre UE incriminează toate formele de comportament corupt – îmbogăţirea ilicită este o infracţiune doar în opt ţări, o lacună care, potrivit oficialilor UE, face ca multe ţări din UE să nu se ridice la standardele definite de ONU. Pe de altă parte, pedepsele variază foarte mult de la un stat membru la altul. Pedepsele cu închisoarea pentru mită în sectorul public variază între trei luni şi 15 ani, iar deturnarea de fonduri în sectorul privat poate duce la pedepse cu închisoarea de la trei luni la 20 de ani. Dacă vorbim despre țara noastră, România este singura din UE în care există un prag valoric ca o condiţie pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale de abuz în serviciu şi atragerea răspunderii penale. Această prevedere ar urma să dispară, odată cu adoptare noii legislații.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole