Procurorii EPPO, conduși de Codruța Kovesi, au descoperit o fraudă de 1,6 milioane de euro în România, implicând 10 cetățeni români și 4 societăți comerciale. Fondurile deturnate proveneau din surse UE și naționale, fiind destinate programelor de ocupare a forței de muncă pentru șomeri.
Scheme frauduloase pentru accesarea fondurilor europene
Conform comunicatului emis de Parchetul European, între 2019 și 2021, suspecții ar fi creat societăți fictive pentru a obține ilegal subvenții destinate îmbunătățirii competențelor șomerilor. În cadrul schemei, au fost angajate 197 de persoane, însă ancheta arată că mulți dintre aceștia fie erau deja angajați în companiile implicate, fie nu se calificau pentru statutul de ucenici. Mai mult, pregătirea profesională declarată în documentele oficiale nu a avut loc.
„Gruparea infracțională s-a folosit de funcționari publici din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț pentru a derula această schemă,” se precizează în comunicatul EPPO.
Recunoașteri de vinovăție și confiscări
În 2024, doi dintre inculpați, inclusiv un funcționar public, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Tribunalul Iași a validat deja unul dintre aceste acorduri. Totodată, pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au confiscat bunuri și numerar în valoare de aproximativ 300.000 de euro.
Pedepse posibile pentru inculpați și companiile implicate
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pedepse de până la 10 ani și jumătate pentru fraudă gravă cu subvenții și până la 10 ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Cele patru societăți comerciale implicate ar putea primi amenzi de până la 420.000 de euro și sancțiuni complementare.
Presupunerea de nevinovăție și misiunea EPPO
Toate persoanele și entitățile implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele române competente. EPPO, Parchetul independent al Uniunii Europene, are ca principală misiune investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE.