A eviscerat un bărbat cu sânge-rece, în Centrul Vechi al Capitalei, şi de o lună de zile este… de negăsit. Este vorba despre tânărul Cătălin Şerban, alias ”Cuţitarul din Centrul Vechi”, pe care oamenii legii îl caută din 16 mai 2015 fără a reuşi să-l pună după gratii. Cine este de vină pentru acest eşec în toată regula? Se grăbesc să-i ia ca din oală, de pe stradă sau din alte locuri publice, pe diverşi inculpaţi VIP (politicieni, oameni de afaceri), altfel inofensivi şi care ar putea veni singuri să se predea, dar nu se ocupă suficient de infractorii periculoşi.
Aşa cum este cazul „Cuţitarului din Centrul Vechi” care, la o lună de zile de la comiterea unei tentative de omor, se plimbă liber printre oameni, putând oricând să lovească din nou. Degeaba şi-au făcut treaba criminaliştii şi judiciariştii de la ”Omoruri”, identificându-i pe Cătălin Şerban şi pe complicele/coautor Mircea Grozea (în prezent arestat) în mai puţin de 48 de ore (e drept că au beneficiat şi de ajutorul presei, inclusiv al ziarului ”ring”), dacă poliţiştii de la Serviciul ”Urmăriri” nu dau semne că l-ar putea prinde pe principalul autor al tentativei de omor din strada Şelari. E drept, i-au pus poza (color) pe site-ul IGPR, dar de aici şi până la a-l prinde este, se pare (cel puţin până la proba contrarie)… cale lungă.
În timp ce Cătălin Şerban hălăduieşte încă în libertate, oamenii legii dau vina unii pe alţii. Ba că judecătorul de drepturi şi libertăţi a amânat prea mult emiterea mandatului, ba că nu mai au la îndemână Legea „Big Brother” (de accesare/reţinere a datelor din reţelele de telefonie mobilă), ba că poliţiştii de la ”Urmăriri” nu sunt suficient de determinaţi/focusaţi. Rezultatul este unul singur: după succesul depistării „Cuţitarului” în timp-record, prinderea lui pare a se prelungi… la nesfârşit. Iar succesul răsunător tinde să devină… UN INSUCCES TOTAL.
Victima s-a refăcut spectaculos. Cere 200.000 de euro daune morale
În timp ce „Cuţitarul din Centrul Vechi” este de negăsit, victima acestuia (C.V.H.), deşi grav rănită (cu mai multe lovituri de cuţit în zona abdominală), s-a refăcut spectaculos şi, în faţa anchetatorilor, s-a constituit parte civilă.
”Victima s-a constituit parte civilă atât pe latură materială, cât şi morală. Pe latură materială, victima a solicitat 7.000 de lei cheltuieli de spitalizare, iar ca daune morale a solicitat 200.000 de euro”, ne-a declarat, sub protecţi anonimatului, unul dintre anchetatori.
Sustragerea de la urmărirea penală, circumstanţă agravantă În ce-l priveşte pe agresor, anchetatorul (din umbră) a adăugat: ”Noi avem mandatul de arestare emis în lipsă (n.r. – de Tribunalul Bucureşti), dar el se sustrage în continuare. Cei de la «Urmăriri» se pare că nu reuşesc să-l depisteze”.
”Din punctul nostru de vedere, urmărirea penală este finalizată. Aşteptăm doar să se finalizeze expertizele şi constatările tehnico-ştiinţifice dispuse în cauză, după care se va întocmi rechizitoriul şi va fi trimis în judecată. Chiar şi în lipsă. Nu are relevanţă din punct de vedere al urmăririi penale faptul că el se sustrage. Normal că este o circumstanţă agravantă. Pe de o parte, îl împiedică să beneficieze de unele avantaje legale, iar în al doilea rând, la individualizarea finală a pedepsei, cu siguranţă judecătorul va ţine cont de atitudinea adoptată de inculpat. Pericol pentru el este şi faptul că oricând poate fi depistat şi dacă nu se supune somaţiilor legale…”.
Evident că poate păţi orice, inclusiv să intre în ”cătarea” armelor bine calibrate ale urmăritorilor.
”Am fost foarte aproape de a-l prinde”
Putea „Cuţitarul” fugar să părăsească România? Sursa judiciară mai sus invocată ne-a declarat (tot sub protecţia anonimatului): ”Suntem siguri că nu a părăsit ţara, mai mult nu vă putem spune. La momentul în care s-a emis mandatul de arestare în lipsă, el era în ţară. Atunci am fost foarte aproape de a-l prinde, dar nu s-a reuşit depistarea lui. Era undeva în România. E urmărit general, e dat în consemn la frontieră. Noi avem date că, până s-a emis mandatul, cu certitudine nu a ieşit din ţară. Deci el e clar în România. Faptul că nu este găsit nu ne împiedică să-l trimitem în judecată în lipsă, iar pe judecători, nimic nu-i va împiedica să-l condamne în lipsă”.
”Pentru a pleca în Dubai îi trebuie paşaport”
Un alt anchetator cu state vechi ne-a dezvăluit, la rândul său: ”Nu mai depinde de noi reţinerea lui. Din momentul în care s-a eliberat mandatul de arestare, cu depistarea şi prinderea lui se ocupă cei de la «Urmăriri». Asta este obligaţia lor profesională. Ei îşi fac treaba, dar nu putem să vă spunem acum ce şi cum. Nu credem că este fugit din România pentru că… nu prea avea cu ce. Are, într-adevăr, o soră, o rudă, o prietenă sau cam aşa ceva în Dubai, dar pentru a pleca în Dubai îi trebuie paşaport. Iar în Europa, oriunde s-ar duce, nu are nicio şansă, pentru că mandatul este şi european, şi internaţional. Plus că nici bani nu prea are ca să plece. Aşa că noi credem că va apărea. Mai devreme sau mai târziu, tot apare. Şi va fi pus la păstrare: pentru multă vreme”.
”S-au luat toate măsurile pentru a fi găsit”
Comisarul-şef Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, le ia apărarea celor de la ”Urmăriri”, care n-ar avea nicio vină că mandatul de arestare a fost emis cu întârziere.
”În niciun caz să nu vă gândiţi că acest caz este tratat cu superficialitate. Mandatul de arestare în lipsă a fost emis de aproximativ 10 zile. Din acel moment, s-au urmat procedurile, a fost pus în urmărire şi este căutat. Nu se poate spune că nu este căutat. S-au luat toate măsurile pentru a fi găsit. Până la urmă se va ajunge la el. Nu se pune problema că nu va fi găsit. De fiecare dată, în astfel de cazuri, se face tot ce se poate”, spune Diana Sarcă. Probabil că numai după ce va fi prins şi pus după gratii vom şti cu adevărat a cui a fost vina (dacă a fost) pentru faptul că un infractor periculos i-a fentat atâta vreme pe… oamenii legii.