back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

Leptina, hormonul care-ți dictează când și cât să mănânci

Distribuiți

Mai puțin cunoscut este faptul că grăsimea este o glandă care eliberează hormoni. Ca și hormonii eliberați de glanda pituitară, tiroidă, glanda adrenală, pancreas și ovare sau testicule, hormonii din grăsime controlează numeroase funcții ale organismului.

Ai fi surprins să afli că grăsimea este cea mai mare glandă din organism. Hormonii din grăsime sunt creați de adipocite, care eliberează hormoni în rețeaua dantelată a vaselor sanguine care penetrează și hrănesc țesutul adipos. Circulația transportă apoi hormonii grăsimii către alte părți ale corpului. „Când hormonii pătrund în organe, ei transmit instrucțiuni despre ce trebuie să facă organul respectiv mai departe. Majoritatea hormonilor acționează precum un potențiometru de volum care crește și scade nivelul de activitate a unui organ”, remarca dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Accelerare, decelerare

„Când organismul are nevoie ca un organ să funcționeze mai susținut – urma dr. William W. Li -, grăsimea eliberează o cantitate mai mare de hormoni, iar volumul este la maxim. Când există suficientă activitate, grăsimea eliberează mai puțini hormoni. Există cel puțin 15 tipuri diferite de hormoni eliberați de grăsime. Aceștia influențează sănătatea creierului, a sistemului imunitar, a intestinelor, circulației, mușchilor, sistemului reproducător și în special a metabolismului. Unii hormoni din grăsime accelerează metabolismul, în vreme ce alții îl încetinesc. Împreună, hormonii eliberați de grăsime se numesc adipokine”.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole