Samsarii şi bişniţarii de produse agricole vor dispărea din pieţe. Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, ia măsuri drastice împotriva speculei, protejându-i pe micii producători şi asigurând astfel scăderea preţurilor la legume şi fructe.
Proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, care urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor, le interzice falşilor producători accesul în pieţe şi îi protejează pe cei care vând produsele realizate în gospodăria proprie. „O importantă parte a producţiei de legume şi fructe realizată de micii producători agricoli este valorificată prin intermediari, în condiţii improprii şi cu presiuni speculative asupra preţului produselor la consumatorul final”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Vânzări cu „bon de casă”
Actul normativ cuprinde spaţii de vânzare distincte rezervate în exclusivitate pentru producătorii agricoli persoane fizice, deţinători ai unui carnet de comercializare de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente. Totodată, comercializarea produselor obţinute în gospodăria proprie se realizează în baza carnetului de comercializare, un document cu regim special. În cazul marilor producători agricoli, o filă din carnet va fi înmânată cumpărătorului, la fiecare vânzare, acesta îndeplinind rolul unui bon de casă. Pentru vânzările zilnice cu amănuntul în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante, producătorii agricoli au doar obligaţia să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă.
Protecţie pentru producător
Vicepremierul Daniel Constantin ne spune că această lege nu are nimic în comun cu partea de impozitare. „Noi vrem să-i protejăm pe producători, fie că sunt mici sau mari, să nu aibă niciun fel de problemă atunci când vrem să distingem cine este producător şi cine este speculant în pieţe. Va trebui să popularizăm foarte tare că aceasta este o măsură de protecţie a lor atât timp cât îşi trec toată marfa acolo, şi au şi garanţia că sunt protejaţi în pieţele de desfacere”, ne-a declarat Daniel Constantin. Protecţia va consta şi în amenzi usturătoare pentru primarii care eliberează ilegal certificate de producător, dar şi pentru cei care vând în pieţe fără să fie, cu adevărat, producători. „Ideea de bază este să scoatem din pieţe speculanţii care, de fapt, iau dintr-o parte cu un leu şi vând cu 10 lei şi de aici are de pierdut şi producătorul, dar mai mult cumpărătorul. Atunci când cel care cere certificatul de producător spune că are şapte hectare, specialistul de la direcţia agricolă va verifica acest lucru. Şi chiar dacă are şapte hectare, nu va mai putea să vândă 17.000 de tiruri de roşii”, ne-a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.
„Atunci când producătorul este cel care comercializează, preţul va scădea.”, Daniel Constantin, vicepremier
„Nu i se va mai permite unuia care are doi metri pătraţi de teren să vândă toată vara roşii şi tot felul de produse pe care nu le-a cultivat niciodată.” Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii
https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/232880/2014/Lege-impotriva-BISNITARILOR-din-piete-Vicepremierul-Daniel-Constantin-Producatorii-vor-fi-PROTEJATI-de-speculati