back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Legăturile neștiute dintre nebunie și creativitate. Adevăr psihologic sau legendă urbană?

Distribuiți

Credința că nebunia și creativitatea sunt intim legate are o istorie îndelungată. Aristotel susținea că geniul nu apare niciodată fără o tentă de nebunie, iar poetul britanic din secolul al XVII-lea John Dryden era convins că marea înțelepciune și nebunia sunt sigur aliați apropiați, despărțiți de linii foarte fine.

„Chiar și astăzi este larg răspândită percepția că boala mentală severă și creativitatea sunt strâns asociate. Viziunea geniului artistic chinuit își găsește expresia într-o mulțime de cărți și filme cu priză la public, așa cum este filmul „Pollock” (2000), o descriere biografică a talentatului și depresivului pictor abstract american Jackson Pollock (în glumă poreclit Jack the Dripper, pentru stilul său unic de a arunca vopseaua pe pânză)”, remarcau psihoterapeuții Hal Arkovitz și Scott O. Lilienfeld în lucrarea „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Trei, 2024).

O legătură complexă

Așa cum vom descoperi în continuare, cercetările arată că există cel puțin un sâmbure de adevăr în acest stereotip popular. Facem loc explicațiilor științifice elaborate de cei doi cercetători menționați anterior: „Legătura dintre boala mentală și creativitate pare să fie, în mare, specifică pentru tulburarea bipolară (cândva denumită tulburare maniaco-depresivă) și bolilor îndeaproape asociate cu aceasta. Chiar și așa, această legătură, boală – creativitate, este mai complexă decât au presupus anterior oamenii de știință”.

De la energie în exces, la grandoare

Mai precis? „Deși cercetări anterioare au sugerat că persoanele cu schizofrenie au înclinații către creativitate, cele mai multe dintre aceste studii nu au rezistat testului timpului. Mai recent, interesul s-a deplasat asupra indivizilor cu tulburare bipolară, care sunt înclinați către episoade maniacale (manie), ce alternează cu puseuri de depresie severă. În timpul maniei, oamenii experimentează creșteri dramatice de energie, stări intense de dispoziție pozitivă și de încredere în sine, care merg până la grandoare”.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole