Una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, JP Morgan, pariază împotriva leului. Scenariile luate în calcul variază de la o devalorizare de 3-5% până la 15-20%.
Depășirea prabului de 5 lei pentru 1 euro după primul tur al alegerilor prezidențiale a fost remarcată și pe piețele internaționale. JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, pariază împotriva monedei noastre naționale, notează Reuters.
Banca a declarat că instabilitatea leului ca urmare a victoriei lui George Simion, liderul opoziției eurosceptice de extremă dreaptă din țară, în primul tur al alegerilor prezidențiale reluate duminică în România au crescut șansele unei devalorizări.
„Am estima o probabilitate de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, dar evoluțiile de pe teren vor conta enorm, de asemenea”, a declarat Anezka Christovova de la JPMorgan într-o notă către clienți.
Cu toate acestea, Christovova a spus că un rezultat diferit în al doilea tur al alegerilor prezidențiale sau o schimbare în retorica lui Simion ar modifica aceste probabilități. „Noi… mergem long EURRON spot (presupunând rularea zilnică a finanțării) vizând inițial o mișcare totală de 5% față de nivelurile dinaintea intervenției”.
Lovitură pentru leu după primul tur al alegerilor prezidențiale
Moneda României a slăbit cu peste 2% şi a depăşit nivelul cheie de 5 lei/euro după prăbuşirea guvernului ţării, mişcarea bruscă indicând faptul că factorii de decizie de la Bucureşti şi-au relaxat controlul asupra monedei, scrie Bloomberg.
Devalorizarea monedei însoţeşte o vânzare mai largă a obligaţiunilor şi acţiunilor României, după ce primul tur al alegerilor prezidenţiale a adus victoria candidatului de extremă dreapta şi a eliminat candidatul coaliţiei de guvernare, provocând demisia premierului Marcel Ciolacu.
Tranzacţiile de pe piaţa interbancară au semnalat că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile, potrivit lui Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank România. ING îşi menţine prognoza de final de an de 5,05 lei pe euro, deşi unele depăşiri mai apropiate de 5,10 sunt posibile pe termen scurt, a spus el.
„Credem că banca centrală este capabilă şi dispusă să traseze o nouă linie, în tandem, dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să se aşeze, având în vedere mediul electoral şi incertitudinea politică generală”, a spus Tătaru, citat de Bloomberg.