ZiarulRing

22-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

JUSTIȚIA din România: Florin Țurcanu, ex-președinte CJ Botoșani, condamnat la 2 ani de închisoare, eliberat după zece luni

Avatar

Publicat

pe

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, care în luna decembrie a anului trecut a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, va fi pus în libertate, în baza unei sentinţe definitive pronunţată miercuri de Tribunalul Botoşani.

Judecătorii au dispus, miercuri, liberarea condiţionată a lui Ţurcanu, la zece luni de la condamnarea sa. Punerea în libertate a fostului preşedinte CJ a fost decisă în luna iulie de Judecătoria Botoşani, însă procurorii au contestat măsura, dosarul ajungând astfel la Tribunalul Botoşani. Magistraţii instanţei superioare au respins contestaţia Parchetului, permiţând lui Ţurcanu să părăsească unitatea de detenţie.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 1013 din 18 iulie 2023, pronunţată în dosarul nr. 9461/193/2023 al Judecătoriei Botoşani, cu privire la persoana condamnată Ţurcanu Florin. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 04 octombrie 2023″, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Botoşani postată pe portalul instanţelor de judecată portal.just.ro.

Sume de bani

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în perioada iunie 2013- septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ Botoşani, ar fi pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia sa.

Procurorii au susţinut că banii şi foloasele materiale au provenit de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell’S Floor SRL, Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL. Acesta ar fi construit casa, beciul, gardul, fosa septică, reţeaua de apă şi canalizare şi a executat lucrări de finisaje, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice, lucrări a căror valoare s-ar fi ridicat la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli s-au adăugat, potrivit rechizitoriului, şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar şi perdele şi o canapea.

Ce a promis

În schimbul execuţiei lucrărilor, Florin Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că îşi va folosi influenţa, dată de ascendentul funcţiei pe care o deţinea, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni din judeţul Botoşani, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către firmele SC Omniutil SRL şi SC Tino Unitrans SRL, administrate de Bîrsan, precum şi efectuarea cu celeritate a plăţilor aferente acelor contracte.

Advertisement

În acelaşi scop, Florin Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că are influenţă şi că urma să intervină asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul CJ cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma Cornell’s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, CJ Botoşani având calitatea de autoritate contractantă, au mai stabilit procurorii DNA.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *